Το Wadi Rum είναι μια έρημος της Νότιας Ιορδανίας. Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, και μαζί με την αρχαία πόλη της Πέτρας, αποτελούν τους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Αλλιώς γνωστή και ως “Η κοιλάδα του φεγγαριού”, το Wadi Rum φημίζεται για την κόκκινη άμμο και τους ενδιαφέροντες βραχώδεις σχηματισμούς.
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου, και μερικές συμβουλές που θα τις βρείτε χρήσιμες αν σχεδιάζετε μια απόδραση στο Wadi Rum.
Ποια είναι η καλύτερη περίοδος να πάω;
Είναι καλύτερο να πας την άνοιξη ή το φθινόπωρο λόγω των ευνοϊκών θερμοκρασιών. Το χειμώνα και το καλοκαίρι επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες. Πήγα αργά τον Νοέμβριο και η θερμοκρασία κυμαινόταν στους 30°C.
Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το Wadi Rum κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Ωστόσο, η έρημος είναι μεγάλη και δεν έπεσα πάνω σε άλλους τουρίστες αλλά ούτε δυσκολεύτηκα να βγάλω φωτογραφίες.
Πόσες ημέρες να μείνω;
Οι περισσότεροι επισκέπτες αφιερώνουν μισή ημέρα ή μια μέρα εξερευνώντας το Wadi Rum. Η διάρκεια της διαμονής σου εξαρτάται από το διαθέσιμο σου χρόνο στην Ιορδανία συνολικά. Πέρασα μια μέρα στο Wadi Rum, αλλά αν μου ξανά δινόταν η ευκαιρία, θα έμενα περισσότερο. Η συμβουλή μου είναι να περάσεις την νύχτα στην έρημο καθώς θα σε κάνει αισθανθείς σαν να είσαι σε έναν άλλο πλανήτη.
Πως θα ξεκινήσω την εξερεύνηση μου;
Ξεκίνησε την περιπέτεια σου από το κέντρο επισκεπτών όπου μπορείς να νοικιάσεις αγροτικό αυτοκίνητο, καμήλες, άλογα ή απλά να πας με τα πόδια. Μπορείς να κλείσεις την περιήγησή σου επιτόπου ή εκ των προτέρων. Σε συμβουλεύω να κάνεις κράτηση εκ των προτέρων, ειδικά εάν σχεδιάζεις να επισκεφτείς το Wadi Rum την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Εάν επιλέξεις να διανυκτερεύσεις σε έναν από τους καταυλισμούς, είναι καλή ιδέα να δεις τις προσφορές τους.
Επέλεξα την περιήγηση με αγροτικό αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο κάλυψα περισσότερη απόσταση και είδα όσα περισσότερα μπορούσα στο λίγο χρόνο που είχα. Ο οδηγός μας, ένας Βεδουίνος, ήταν πολύ ευγενικός και εξυπηρετικός.
Τι να φορέσω;
Ανεξάρτητα από τις δραστηριότητες που σχεδιάζεις να κάνεις στο Wadi Rum, θα σου συνιστούσα να φορέσεις άνετα ρούχα και ανθεκτικά παπούτσια. Επίσης, μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου μια ζακέτα ή κάποιο άλλο πανωφόρι. Όταν έδυσε ο ήλιος, το κρύο έγινε άμεσα αισθητό.
Μην παραλείψεις
Ένα από τα πιο γνωστά τοπία που δεν μπορείς να παραλείψεις είναι οι Επτά Πυλώνες της σοφίας. Αυτός ο βραχώδης σχηματισμός, αποτελείται από επτά πυργίσκους, και πήρε το όνομα του από το βιβλίο του Τ. Ε. Λόρενς. Ο Τ. Ε. Λόρενς, γνωστός και ως Λόρενς της Αραβίας, ήταν Βρετανός αξιωματικός που βοήθησε την εξέγερση του αραβικού πληθυσμού κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ένα άλλο μέρος που ονομάστηκε προς τιμήν του είναι η πηγή του Λόρενς. Οι περισσότερες διαδρομές περιλαμβάνουν αυτό το προορισμό, και ενδεχομένως να υπάρχει ένας μικρός συνωστισμός.
Η έρημος του Wadi Rum μπορεί να φαίνεται αφιλόξενη, αλλά έχει κατοικηθεί από πολύ νωρίς από νομάδες. Οι νομάδες έχουν αφήσει πολλά ίχνη από την παρουσία τους με τη μορφή πετρογραφιών. Οι καλύτερα διατηρημένες πετρογραφίες είναι οι Alameleh Inscriptions, και βρίσκονται εγγύτερα στο χωριό Wadi Rum.
Η φιλοξενία των Ιορδανών είναι ασύγκριτη, και οι Βεδουίνοι δεν αποτελούν εξαίρεση. Θα φροντίσουν να σε κάνουν να νιώσεις ευπρόσδεκτος, προσκαλώντας σε στις σκηνές τους για να απολαύσεις ένα φλιτζάνι τσάι. Μην ξεχάσεις να αγοράσεις αναμνηστικά και να υποστηρίξεις την κοινότητα τους. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε χειροποίητα χαλιά, σάλια και ασημένια κοσμήματα.
Τέλος, ενώ περιφέρεσαι γύρω από τους κόκκινους αμμόλοφους, άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη. Μπορεί να δεις ένα πρόσωπο, έναν ελέφαντα ή μια καμήλα στα βράχια.
Τι κρατάω από την εμπειρία μου;
Ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκα μια έρημο και πρώτη φορά που είδα καμήλες. Η εμπειρία ήταν τόσο διαφορετική και ωραία. Θα θυμάμαι το θαυμάσιο τοπίο που μου έδωσε την εντύπωση ότι βρισκόμουν σε έναν άλλο πλανήτη και τη φιλοξενία των Βεδουίνων. Για να ανακαλύψεις τη μαγεία αυτής της ερήμου, πρέπει να την επισκεφτείς ο ίδιος.
Fun Fact: Για τους λάτρεις των των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, μεταξύ άλλων ταινιών η ταινία The Martian γυρίστηκε εδώ.
Έχεις επισκεφθεί ποτέ ένα μέρος που σε εντυπωσίασε πολύ; Μοιράσου την εμπειρια σου στα παρακάτω σχόλια.