VasT's post
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Former Google Contributor

Οι καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στο Ζαγόρι, Ελλάδα για τη λίστα των επιθυμιών σου

Λεζάντα: Φωτογραφία του τοξωτού γεφυριού της Κόνιτσας κάτω από το οποίο ρέει ο ποταμός Αώος, με βουνοπλαγιές και φθινοπωρινά δέντρα στις δύο πλευρές του. (Τοπικός οδηγός @VasT)Λεζάντα: Φωτογραφία του τοξωτού γεφυριού της Κόνιτσας κάτω από το οποίο ρέει ο ποταμός Αώος, με βουνοπλαγιές και φθινοπωρινά δέντρα στις δύο πλευρές του. (Τοπικός οδηγός @VasT)

Το Ζαγόρι είναι μια περιοχή της Ηπείρου, Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει 46 γραφικά χωριά. Τα περισσότερα από αυτά τα χωριά συνδέονται με μονοπάτια. Μερικά από τα μονοπάτια οδηγούν σε όμορφα τοξωτά γεφύρια, άλλα ακολουθούν την κατά μήκος διαδρομή φαραγγιών και κάποια ελίσσονται σε απότομες πλαγιές. Αυτά τα μονοπάτια προσφέρουν μοναδικές διαδρομές για πεζοπόρους και λάτρεις της φύσης. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα ήθελα να σου δείξω τις αγαπημένες μου πεζοπορικές διαδρομές, από την πιο εύκολη στη δυσκολότερη. Ελπίζω να τα προσθέσεις στη λίστα σου για το μελλοντικό σου ταξιδιωτικό προορισμό.

 

Λεζάντα: Φωτογραφία του φαραγγιού του Βίκου στο Ζαγόρι, όπως φαίνεται από το σημείο θέας Μπελόη, μια βεράντα με πέτρινο τοιχίο και ένα δέντρο. (Τοπικός οδηγός @VasT)Λεζάντα: Φωτογραφία του φαραγγιού του Βίκου στο Ζαγόρι, όπως φαίνεται από το σημείο θέας Μπελόη, μια βεράντα με πέτρινο τοιχίο και ένα δέντρο. (Τοπικός οδηγός @VasT)

Καπέσοβο - Βραδέτο - Θέα Μπελόης

 

Μπορείς να ξεκινήσεις αυτή τη διαδρομή από το χωριό Καπέσοβο. Θα χρειαστείς περίπου μιάμιση ώρα για τη λιθόστρωτη σκάλα του Βραδέτου. Αν και δεν υπάρχει σήμανση, δεν υπάρχει περίπτωση να τη χάσεις. Μόλις φτάσεις στην κορυφή της σκάλας, θα έχεις την τέλεια ευκαιρία να τραβήξεις φωτογραφίες από τα ελικοειδή σκαλιά. 

 

Από το Βραδέτο, μπορείς να ακολουθήσεις ακόμη ένα σύντομο μονοπάτι, μόλις 30 λεπτών προς τη θέση θέας Μπελοη. Προσφέρει μια μαγευτική πανοραμική θέα του φαραγγιού του Βίκου και είναι το αγαπημένο μου σημείο θέας.

 

Λεζάντα: Φωτογραφία από τα ελικοειδή λιθόστρωτα σκαλοπάτια του Βραδέτου όπως φαίνονται από την κορυφή της σκάλας. (Τοπικός οδηγός @VasT)Λεζάντα: Φωτογραφία από τα ελικοειδή λιθόστρωτα σκαλοπάτια του Βραδέτου όπως φαίνονται από την κορυφή της σκάλας. (Τοπικός οδηγός @VasT)

Η Δρακόλιμνη της Τυμφης

 

Αυτή η διαδρομή ξεκινά από το χωριό Μικρό Πάπιγκο. Πρόκειται για μια διαδρομή με μεγάλη κλίση, οπότε και αρκετά δύσκολη. Κοντά στη Δρακόλιμνη, υπάρχει ένα χειμερινό καταφύγιο όπου μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα μακράς διάρκειας ή ακόμα και να διανυκτερεύσεις.

 

Η Δρακόλιμνη είναι μια από τις λίγες αλπικές λίμνες της Ελλάδας και φιλοξενεί τον αλπικό τρίτωνα, ένα προστατευόμενο είδος της Ευρώπης. Πολλοί μύθοι περιβάλλουν τη λίμνη. Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι για έναν δράκο που ζούσε εκεί, από όπου και πήρε το όνομα της η λίμνη (Dragon Lake). Αυτός ο δράκος βρισκόταν σε συνεχή πόλεμο με τον δράκο που ζούσε στη Δρακόλιμνη του Σμόλικα.

 

Μόλις φτάσεις στη λίμνη, μπορείς να δεις την κορυφή της Τύμφης.

 

Λεζάντα: Φωτογραφία της Δρακόλιμνης της Τύμφης σε ένα αλπικό λιβάδι, με ένα βραχώδη σχηματισμό πίσω από αυτή. (Τοπικός οδηγός @VasT)Λεζάντα: Φωτογραφία της Δρακόλιμνης της Τύμφης σε ένα αλπικό λιβάδι, με ένα βραχώδη σχηματισμό πίσω από αυτή. (Τοπικός οδηγός @VasT)

Το φαραγγι του Βίκου

 

Το φαράγγι του Βίκου κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το βαθύτερο φαράγγι σε σχέση με το πλάτος του.

 

Ξεκίνα από το χωριό Βίκος για να έχεις την ευκαιρία να ρίξεις μια ματιά στο εκπληκτικό φαράγγι από τη θέση θέας του φαραγγιού που βρίσκεται ακριβώς στην αρχή του μονοπατιού. Από εκεί, ακολούθησε το μονοπάτι των πηγών του Βοϊδομάτη μέχρι να φτάσεις στο κάτω μέρος του φαραγγιού. Το μονοπάτι διασχίζει κατά μήκος το φαράγγι και οδηγεί στο Μονοδένδρι. Τα πιο δύσκολα τμήματα αυτής της διαδρομής είναι η κατάβαση και η ανάβαση. Διέσχισα το μονοπάτι σε επτά ώρες, αλλά η διάρκεια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φυσική σου κατάσταση.

 

Περίπου 20 λεπτά από το Μονοδένδρι βρίσκεται το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Αυτό το πέτρινο ορθόδοξο μοναστήρι προσφέρει μια ακόμη εκπληκτική θέα του φαραγγιού. Πίσω από το μοναστήρι, υπάρχει ένα μονοπάτι το οποίο οδηγεί στη Μεγάλη Σπηλιά, ένα ιστορικά σημαντικό μέρος, αλλά είναι αρκετά στενό και όχι τόσο ασφαλές.

 

Λεζάντα: Φωτογραφία μιας ψηλής, πέτρινης πόρτας στο μονοπάτι που οδηγεί στη Μεγάλη Σπηλιά κοντά στο Μονοδένδρι. (Τοπικός οδηγός @VasT)Λεζάντα: Φωτογραφία μιας ψηλής, πέτρινης πόρτας στο μονοπάτι που οδηγεί στη Μεγάλη Σπηλιά κοντά στο Μονοδένδρι. (Τοπικός οδηγός @VasT)

Παλαιοσελλι- Κορυφή του Σμόλικα

 

Το τελευταίο μονοπάτι, ξεκινά από το Παλαιοσέλλι. Εάν έχεις πολλά πράγματα μαζί σου, μπορείς να τα αφήσεις στο χειμερινό καταφύγιο που βρίσκεται στο δρόμο σου και να συνεχίσεις τη διαδρομή. Θα πρέπει να τους καλέσεις εκ των προτέρων, καθώς το καταφύγιο ανοίγει μόνο όταν περιμένουν επισκέπτες.

 

Θα πρέπει να λάβεις υπόψη ότι η κλίση είναι αρκετά μεγάλη, καθώς ο Σμόλικας είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Μπορείς να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα στη Δρακολίμνη και να απολαύσεις τη θέα.

 

Όταν αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό το μονοπάτι, στόχος μου ήταν να φτάσω στην κορυφή την ίδια μέρα. Ωστόσο, στη Δρακόλιμνη, μπερδεύτηκα και άρχισα να ακολουθώ το μονοπάτι που οδηγεί στο χωριό Αγία Παρασκευή. Γύρισα πίσω, αλλά είχα ήδη χάσει αρκετό καιρό. Έτσι, αποφάσισα να περάσω τη νύχτα στο χειμερινό καταφύγιο και να απολαύσω ένα ζεστό γεύμα. Την επόμενη μέρα, ακολούθησα ξανά το μονοπάτι. Όταν έφτασα στην κορυφή, η θέα ήταν φανταστική. Μου έφερε ηρεμία και ένιωσα να συνδέομαι με τη φύση.

 

Λεζάντα: Φωτογραφία της Δρακόλιμνης του όρους Σμόλικα, όπως φαίνεται από ψηλά, με φόντο την οροσειρά. (Τοπικός οδηγός @VasT)Λεζάντα: Φωτογραφία της Δρακόλιμνης του όρους Σμόλικα, όπως φαίνεται από ψηλά, με φόντο την οροσειρά. (Τοπικός οδηγός @VasT)

Για όλες τις παραπάνω πεζοπορικές διαδρομές, πρέπει να προσέχεις που βαδίζεις και να φοράς τα κατάλληλα, άνετα παπούτσια και ρούχα. Η καλύτερη εποχή για πεζοπορία είναι η άνοιξη, το καλοκαίρι και οι αρχές του φθινοπώρου. Σου συνιστώ να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό, γιατί σε πολλές περιπτώσεις δεν θα βρεις πόσιμο νερό. Τέλος, το Ζαγόρι αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, γι 'αυτό πρέπει να δείξεις τον απαιτούμενο σεβασμό και να θυμάσαι ότι δεν επιτρέπεται το κολύμπι στις λίμνες. Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς Ελλάδα, θυμήσου ότι εκτός από τις υπέροχες παραλίες και τα σμαραγδένια γαλάζια νερά, υπάρχει το Ζαγόρι.

 

Σου αρέσει η πεζοπορία; Μοιράσου την αγαπημένη σου πεζοπορική διαδρομή στα παρακάτω σχόλια.

 

Due to the volume of private messages Google moderators receive, I do not read or respond to private messages. Please post publicly so others may benefit from your discussion. If you require urgent assistance, please tag a Google Moderator. Thank you!

Zagori Est, Greece
35 comments
Level 10

Re: Οι καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στο Ζαγόρι, Ελλάδα για τη λίστα των επιθυμιών σου

After saw that just remember Yosemite national Park @VasT 

Mahabub Hasan
Level 8

Re: Οι καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στο Ζαγόρι, Ελλάδα για τη λίστα των επιθυμιών σου

@VasT This place looks so amazing through your photos, specially 'Photo of Drakolimni of Mount Smolika' is awesome.

Thanks for sharing a nice post with us.

Vijay Paradkar
India
Level 8

Re: Οι καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στο Ζαγόρι, Ελλάδα για τη λίστα των επιθυμιών σου

@VasT That is impressive you have hiked on many trails in that area. Cool. Thank you for sharing your experience with us.

 

I like hiking too but I'm a beginner and I'm a solo traveler. I would love to visit some of these trails one day.

 

Here is one of my favorite trips that I hiked a lot. https://www.localguidesconnect.com/t5/General-Discussion/Fussen-for-nature-lovers/td-p/2150747

 

Here are some photos from that post, in case you want a quick view.

 

Lechfall, Fussen, GermanyLechfall, Fussen, Germany

 

Germany-Austria border on Baumkronenweg, Forest Experience Center Ziegelwies, Fussen, GermanyGermany-Austria border on Baumkronenweg, Forest Experience Center Ziegelwies, Fussen, Germany

 

A trail to Kalvarienberg, Fussen, GermanyA trail to Kalvarienberg, Fussen, Germany

 

Alpsee, Fussen, GermanyAlpsee, Fussen, Germany

 

A view from Tegelberg upper station, Fussen, GermanyA view from Tegelberg upper station, Fussen, Germany

 

Connect Moderator

Re: Οι καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στο Ζαγόρι, Ελλάδα για τη λίστα των επιθυμιών σου

Son paisajes  increíbles los que nos traes @VasT , tus fotos y el relato nos lleva de la mano para imaginar como es subir el caracol de piedras o mirar el paisaje completo de los cerros, es un incinerarlo para guardar, gracias por compartir.

 

Saludos Farid.

Level 8

Re: Οι καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στο Ζαγόρι, Ελλάδα για τη λίστα των επιθυμιών σου

Wonderful... Do hope one day I may be there... Very informative... Keep writing... 

With Regards from Assam, India | My Connect Posts
Level 10

Re: Οι καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στο Ζαγόρι, Ελλάδα για τη λίστα των επιθυμιών σου

@VasT Beautiful trails! Congratulations for the pictures! I hope one day I can get to know Greece too!

Eros_Hassen
Level 1

Re: Οι καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στο Ζαγόρι, Ελλάδα για τη λίστα των επιθυμιών σου

Loved it!! Nature is ❤️ ❤️

Level 1

Re: Οι καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στο Ζαγόρι, Ελλάδα για τη λίστα των επιθυμιών σου

Beautiful.

Level 10

Re: Οι καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στο Ζαγόρι, Ελλάδα για τη λίστα των επιθυμιών σου

😊
@VasT 
Wooooooooooooooooooooow , what a stunning photos 😊👍🙏 good job , thank you for sharing  😊👍🙏