悪意のあるプロフィールやプロフィールを使った特定個人への攻撃などについて / Regarding malicious profiles and attacks on specific individu

悪意のあるプロフィールやプロフィールを使った特定個人への攻撃などについて。

ローカルガイドに参加しているユーザや一般ユーザが、クチコミなどではなく、投稿者のプロフィールの名前を使って、特定個人や地点などを攻撃するという例が最近報告されています。

こういった例の中で、特定個人になりすまして迷惑行為をおこなっていたという場合、過去はGoogle+ヘルプにある「なりすましの報告」から報告することができましたが、昨年2019年4月2日を持ってGoogle+のサービスが終了しておりこのフォームが今も利用できるか不明です。

Google+ヘルプ / なりすましの報告

https://support.google.com/plus/troubleshooter/1715140

これらのプロフィールのユーザー名を悪用した攻撃などを受けた、見かけた場合にはどのようにローカルガイドとして対応するのが良いのでしょうか?

原則はフィードバックを送信することであるのは理解していますが、プライバシーや個人になりすまして問題を起こすという場合には、フィードバック以上に迅速な対応を求めたいというニーズが多く有ると思っています。

議論への参加をお願いしたいモデレータとして、

@Ivi_Ge さん、 @HiroyukiTakisawa さんをタグ付いたします。

— English —

About malicious profiles and attacks on specific individuals using profiles.

There have recently been reports of users participating in local guides that attack specific individuals or points of interest using the name of the author’s profile rather than reviews.

In such an example, if you were impersonating a particular individual and were abusive, you could previously report from Google+ Help “Report Impersonation”, but last year Google+ service was terminated, but this form It is unknown if is still available.

Google+ Help / Report impersonation
https://support.google.com/plus/troubleshooter/1715140

If you find an attack that exploits these profiles or other usernames, how will you respond as a local guide?

We understand that the principle is to send feedback, but there are many privacy and spoofing needs that require a quicker response than feedback.

As a moderator who would like to ask for a discussion,
Tag @Ivi_Ge and @HiroyukiTakisawa

14 Likes

Hi @KOBAYASHI_Jun ,

Thanks for adding a proper English translation. The automatic translation from Japanese into English is very bad. I was giving up on understanding what you meant. Your manual translation helped a lot. Thanks.

I think the way forward is to simply report such profiles here on Connect. Don’t name or link to the suspicious profiles here, but ask for help from a moderator. They will then explain in private how to move forward. It’s a pretty easy process. And action is usually taken very quickly if confirmed.

Here is the relevant help page: How to identify and report fraud on Google Maps. But it does not tell you more than explained above.

Cheers

5 Likes

@KOBAYASHI_Jun さん

なりすまし被害に関する報告方法についてですね。

ご紹介いただいたフォームが利用できない場合はローカルガイドコネクトで Ivi_Ge さんを通して報告するのが通常の手順になると思いますが、こちらも即応性があるとは言い難い方法です。また、はじめてローカルガイドコネクトを利用する人にとっては少しわかりにくいかもしれません。お手伝いしますので、サポートが必要であれば私にお知らせ下さい。

無制限に報告を受け付け始めると大変なので気軽にはできないかもしれませんが、重要な問題(なりすましや犯罪行為)に限定した報告フォームなどがあればいいかもしれませんね。

5 Likes

@KOBAYASHI_Jun さん

フィードバックの送信についてですが、現在利用を想定しているフィードバック機能はGoogle Mapアプリのプロフィールページ右上にあるボタンからのプロフィールの報告でよろしかったでしょうか。

3 Likes

@KOBAYASHI_Jun さん、こんにちは。

ご連絡くださってありがとうございました。

もし報告したいユーザーさんがいましたら詳しい情報は無しでコネクトに「報告したいユーザーさんがいますので私に連絡をください」と投稿してください。ユーザーさんが特定できる情報はコネクトで共有されないようにみなさんにお願いしています。

Google モデレーターがプライベート・メッセージをお送りし、そのユーザーさんの詳しい情報を送っていただく方法を説明させていただきます。どうぞよろしくお願いいたします。

Thank you so much for your help @MortenCopenhagen and @HiroyukiTakisawa .

5 Likes

@Ivi_Ge さん

こんにちは

返信ありがとうございます。

対象がローカルガイドに参加しているユーザの場合には、ローカルガイドコネクトを通じて、モデレータへ報告したい(スパムと同様)ことをお伝えしDMでやりとりするですね!ありがとうございます。

なお、この対象が「ローカルガイドに参加していない場合」も同様でしょうか?

Englisjh

Thank you for your reply.
If you participate in the Local Guides, you will be reported in the same way as spam reports.

Is it the same even if the problematic user does not participate in Local Guides?

2 Likes

Hi. @MortenCopenhagen

Thanks for the reply. : )

Unfortunately, at this time, the accuracy of “LocalGuidesConnect” automatic translation is low and I think it is a problem that many members do not know the intention of the contributor.

I hope you have communicated your intentions using manual translation.

The moderator replied.
Problematic users were encouraged to report on “DM”.

thank you and best regards.

1 Like

@HiroyukiTakisawa さん

返信ありがとうごさいます。

スマートフォンからは、プロフィールに対する個別のフィードバックが出来る。ということを失念していました。

法的な問題(著作権侵害など) 以外はすべて、個別に送信できることを確認しましたので、こういった問題があった際には、スマートフォンから報告をアドバイスしてみたいと思います!

ありがとうございました!

Android

iOS

2 Likes

@KOBAYASHI_Jun さん、

いつもお世話になっております。

担当チームは「ローカルガイドに参加していないユーザー」もチェックしております。ですので、また報告したいユーザーさんがいましたらご連絡ください。

どうぞよろしくお願いいたします。

1 Like

@Ivi_Ge さん

こんにちは

返信ありがとうございます。

ローカルガイドに参加していないユーザもチェックされるということで、問題を報告するユーザがローカルガイドに参加し、個人名で且つローカルガイドコネクトにも参加した上で、報告することができる。とGoogleマップヘルプコミュティでもお伝えしたいと思います。

1 Like

@KOBAYASHI_Jun さん、こんにちは。

ぜひ、Googleマップヘルプコミュティでもお伝えください。