Kaskada Myi. Miejsce gdzie byłem, ale muszę wrócić…

Byłem tutaj tylko raz i tylko na chwilkę, w bardzo miłym, rodzinnym towarzystwie. Będąc na urlopie w Karkonoszach szukałem miejsc, gdzie można się udać z małymi, ale już chodzącymi dziećmi. Jednym z takich miejsc, na które się natknąłem w Internecie był Wodospad Podgórnej. I tam się wybieraliśmy, ale po zaparkowaniu w Przesiece i znalezieniu początku szlaku, natknęliśmy się na rozwidlenie dróg: Kaskada Myi i Wodospad Podgórnej. Chwila zastanowienia się i zaczęliśmy od Kaskady. Niedługi spacer malowniczą drogą wzdłuż rzeki i jesteśmy…

Kaskada Myi – mało znany wodospad (choć na liście największych w Karkonoszach jest na 4 miejscu), który jest sumą kilku stopni. Ma prawie 5 m i mieści się przed ujściem Myi do potoku Podgórnej na wysokości 547m n.p.m.

Przesieka, w której jest kaskada to miejscowość turystyczna w województwie dolnośląskim, leżąca w samym centrum Karkonoszy. Około pięciuset osób mieszka w Dolinie Czerwienia, Podgórnej i Myi na wysokości 480-650 m.n.p.m. Pierwsze wzmianki o tej miejscowości datowane są na rok 1387.

23 Likes

I love the waterfalls, you have captured some beautiful shots @YiniYang

1 Like

@fasi6083 Thank you. Pictures are my passion, just like traveling. Best regards, Yin and Yang.

1 Like

@YiniYang Cudne, piękne i … łezka mi się w oku zakręciła. Czuły pukt poruszony. :slightly_smiling_face: To moje rodzinne strony nieodwiedzane od ponad 10 lat… Bardzo dziękuję