Μηνύσεις για κριτικές στο Google Maps

Πολλές φορές με έχουν απειλήσει με μήνυση, συνήθως απλά την αποσύρουν. Γιατί καταλαβαίνουν (ελπίζω) ότι δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί η άποψη ενός επισκέπτη, πόσο μάλλον όταν απλά περιγράφει αληθινά περιστατικά.

Αλλά μιλάμε για ελληνικά δικαστήρια και νόμους περί συκοφαντικής δυσφήμισης που γράφτηκαν σε εποχές με διαφορετικές τεχνολογίες και media.

Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να αναλύσεις τεχνικά πως λειτουργεί το Google Maps. Γιατί τις κακοπροαίρετες κριτικές ή αν είναι fake (από προφίλ με λίγα reviews) βασικά δεν τις βλέπει κανείς νορμάλ χρήστης Google Maps. Αλλά πως να το αποδείξεις αυτό; Ο μόνος τρόπος θα ήταν μπροστά στον δικαστή να το κάνεις live επίδειξη. Μόνο αυτός που έγραψε την κριτική την βλέπει αν είναι πχ Level 1 χρήστης που πρωτοκάνει review. Προφανές spam control.

@ IPoim τι έγινε με την δική σου υπόθεση τελικά; Έχω μεθαύριο την πρώτη που κατέληξε σε δικαστήριο και θα ήταν χρήσιμο οποιοδήποτε feedback από τον τρόπο που το αντιμετώπισε ελληνικό δικαστήριο.

@ Mariapj είχες εκδηλώσει ενδιαφέρον, προτείνω εδώ να μαντρώσουμε κάθε σχετική εξέλιξη γιατί νομίζω το έχουν βρει κόλπο τώρα κάποιες εταιρείες και απειλούν με μηνύσεις για να αποφύγουν κακές κριτικές.

7 Likes

Καλησπέρα,

Αν θέλετε θα μπορούσατε να μας κοινοποιήσετε την κριτική για την οποία έχετε το δικαστήριο;

1 Like

Καλημέρα και καλή επιτυχία!

Δεν έχει αποφασίσει ακόμα το δικαστήριο!

1 Like

Κάτσε να λήξει το δικαστήριο και θα σας ανεβάσω εδώ ότι μου επιτρέψει ο δικηγόρος μου. Γιατί ξέρετε, είναι ου μπλέξεις αυτές οι υποθέσεις, μπορεί να πιαστούν από οτιδήποτε γράψεις “στα ιντερνετζ”

2 Likes

Στειλε μου το τηλέφωνο σου στο ipoimenidis @ gmail.com να τα πουμε αν θες.

Πήρε αναβολή το δικαστήριο. Η κριτική δεν υπάρχει πια και φοβάμαι ότι το έχουν σύστημα κάποιες εταιρείες να απειλούν με μήνυση για να τις σβήνουμε. Οπότε δυστυχώς περισσότερα στοιχεία ίσως τον Φλεβάρη που θα ξεμπερδέψω και θα μπορώ να σας πω.

3 Likes

Όταν λες ότι η κριτική δεν υπάρχει εννοείς ότι την διέγραψες εσύ ή η Google;

Εύχομαι καλή επιτυχία τον Φλεβάρη. Μέχρι τότε, αν έχω νέα από τη δική μου υπόθεση θα τα κοινοποιήσω εδω.
Αναρωτιέμαι όπως ο @Afrikanos το Google εσβησε την κριτική;

1 Like

Εγώ την διέγραψα. Για τώρα. Από Φλεβάρη όμως θα την ανεβάσω…βελτιωμένη με προσθήκες γιατί θεωρώ πολύ σοβαρό πρόβλημα μια εταιρεία να φέρεται έτσι.

2 Likes

Για να καταλάβω Αλέξανδρε, έχεις επενδύσει τόσο χρόνο (χρόνια) δωρεάν, και τώρα αναγκάστηκες να πληρώσεις δικηγόρο για να απολογηθείς για την γνώμη σου;

Ναι, έχω φτύσει αίμα να βοηθήσω τόσες επιχειρήσεις και τουρίστες και αυτά τραβάω τώρα.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε όλοι την πηγή του προβλήματος. Στον ελληνικό νόμο η συκοφαντία δεν διαχωρίζει μέσο. Δηλαδή οι αντίπαλοι δικηγόροι προσπαθούν να παρουσιάσουν ως ίσα και όμοια μια κριτική στο Google Maps με μια επίσημη επιστολή σε κυριακάτικη εφημερίδα! Σα να πήγα και να κόλλησα μια αφίσα στον δρόμο με σκοπό να τους συκοφαντήσω.

Αν δεν αλλάξει ο νόμος έγκειται στον κάθε δικαστή να σκεφτεί “κάτσε βρε, αυτός ο ταλαίπωρος τι συμφέρον έχει να γράψει κριτική;” μπας και την γλιτώσεις. Αλλά έχει να κάνει πάντα με την επιμονή από την άλλη πλευρά. Δηλαδή γενικά αν θέλουν να σε τρέξουν θα σε τρέξουν. Και εμείς οι φυσιολογικοί άνθρωποι που δεν θέλουμε να μπλέκουμε θα επιλέγουμε να διαγράφουμε κριτικές. Και έτσι καταλήγουν όλοι με σκορ 4.8 και χάνει το νόημά του η κριτική στο Google Maps.

This is just terrible. For me, in Athens, Google ratings mean nothing. They might as well have no ratings. Meanwhile in Canada, a client can write anything they want. You can do cartwheels for a customer but they will give you two stars because the water was room temperature.
Both are f$&@ed up.

Google has a very big anti-spam department. It deals with all extremes. But if we can’t honestly and freely put our comments about the place, nothing will work.

1 Like

Πιστεύω πως πρέπει να θέσουμε το θέμα επίσημα στην Google. Απλά δεν ξέρω τον τρόπο.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Εμένα η απειλή είναι αρκετά.

Είναι σχετικά με έναν παιδικό σταθμό που έχει τέλειες κριτικές από τη μια και από την άλλη πολύ κακες. Σε όλες τις κακές, όπως την δικη μου, απάντησαν με απειλή μήνυσης.

Επίσης δεν κατάλαβαν ποια είμαι και τόνισαν ότι είμαι άσχετη με αυτούς και κακως τολμώ να κριτικαρω.

Δεν την έχω διαγράψει αλλά το σκευτομαι αν και λυπάμαι τα παιδάκια που θα πάνε εκεί επειδή οι γονείς βλέπουν την καλή βαθμολογία

Here I am again. In and Athens and now in Crete, my restaurant reviews are not being published. Most of my photos get published, but not the reviews. This is crazy. I went to an amazing beach yesterday, wrote about it and now they think I’m promoting this beach.

Sadly, I do not use Google reviews at all in Greece because they mean nothing.

No this happens to everyone a lot lately. You can submit an appeal and it will almost always be approved and your review will be posted.

Fighting spam is very difficult and obviously Google (to their credit) is always trying new things.

Δικάστηκα και ΑΘΩΟΣ. Τα συμπεράσματά μου

1. Αν έχεις γράψει αλήθεια μην φοβάσαι (αρκεί να μπορείς να το αποδείξεις κάπως)

2. Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις φαίνεται ότι το έχουν εύκολο να απειλούν με μηνύσεις ή/και να προχωράνε με μηνύσεις.

3. Προσοχή παιδιά πως ακριβώς γράφετε μια κριτική. Το θέμα είναι να βοηθάμε όσους θέλουν να καταλάβουν για ένα μέρος. Αν δεν είστε σίγουροι, βαλ’τε μόνο αστεράκια, καλύτερα από το να μπλέξεις με μηνυσομανείς.

Πάντως σήμερα ο δικηγόρος μου ήταν καταπληκτικός, αν τον θέλει κανείς να σας δώσω τα στοιχεία του, πραγματικά δεν άφησε κανένα περιθώριο και - κυρίως - ασχολήθηκε να καταλάβει σε βάθος την υπόθεση. (Συνήθως σε ποινικά είναι πολύ επιπόλαιοι - και ακριβοί - οι δικηγόροι.)

2 Likes

Καλησπέρα,
Πολύ χαίρομαι που έληξε αίσια η περιπέτεια σου. Καταλόγισαν τα έξοδα σου στον μηνυτή;
Αν μπορείς θα ήθελα να μας πεις την επιχείρηση καθώς και τι είχες γράψει.

1 Like

Βρήκες το μπελά σου για ένα hobby. :person_facepalming::female_sign: