Slovenija je jedna od mojih najdražih odredišta u Europi. Mala je, ali vrlo dobro organizirana i lijepa zemlja. Ukoliko još niste bili tamo i zanima vas pročitati više o glavnom gradu (Ljubljana), pogledajte moj post o tome što vidjeti i raditi u Ljubljani.
Ovog puta želim vam ispričati o Bledu, o gradu koji se nalazi u sjeverozapadnoj Sloveniji. Pročitajte dalje kako biste saznali o nekim zanimljivim znamenitostima koje možete vidjeti tamo, pogledajte još moje savjete o putovanjima i mjestima za snimanje sjajnih fotografija.
Mjesta koja morate posjetiti na Bledu
Bled privlači pažnju turista iz cijelog svijeta svojim jedinstvenim znamenitostima. Jedna od njih je prelijepo Bledsko jezero, koje je smješteno u blizini grada, a Julijske Alpe stvaraju divnu pozadinu jezera. Ukoliko ste ljubitelja prirode i volite slikovito okruženje, te uživate u šetnjama u planini i šumi, onda svakako ćete uživati i u posjetu ovom jezeru.
Još jedno sjajno mjesto je drevna hodočasnička crkva Uznesenja Marijina, smještena na malom otoku u sredini Bledskog jezera. Kako bi došli do ovog otoka, možete iznajmiti čamac s nekoliko lokacija poput ove i ove.
Iznad Bledskog jezera na litici nalazi se najstariji dvorac u Sloveniji - Bledski dvorac. Unutra dvorca se mogu vidjeti puno zanimljivih stvari. Ukoliko imate vremena, nemojte propustiti posjetiti muzej dvorca te vinski podrum. Možete se odmoriti ili pojesti nešto lijepo u restoranu dvorca. Za turiste s različitih zemalja nude isto multimedijske prezentacije o povijesti dvorca. Ukoliko biste htjeli saznati više o Bledskom dvorcu, pogledajte njihovu službenu web stranicu.
Savjeti za putovanje
Najbolje vrijeme za posjet Bledu je između svibnja i rujna, ali ljeto je vrhunac sezone te je tada prilično puno turista. Ukoliko planirate ostati tamo tjedan dana ili slično, možete unaprijed rezervirati smještaj. Postoji mnoštvo lijepih vila između kojih možete birati kao što su: Vila Bled, Vila Zlatorog i t.d.
Druga sjajna stvar o Bledu je to, što nije tako daleko od glavnog grada Ljubljane. Do Bleda možete lako doći automobilom ili autobusom, a vožnja će trajati približno 40 minuta.
Dostupne su puno aktivnosti koje možete probati dok ste na Bledskom jezeru, poput iznajmljivanja čamca, plivanja, vožnje kajakom ili odlaska u foto šetnju unaoko.
Fotografska šetnja oko Bledskog jezera
Puno ljudi fotografiraju prirodu kada idu na Bled, jer su tamo pejzaži zaista slikoviti. Ukoliko volite slikati, tamo možete napraviti nevjerojatne slike po danju i po noću. Preporučujem vam da obilazite jezero, da pronađete mjesto koje se vam najviše sviđa za slikanje, te da stavite svoj stativ tamo gdje ste odlučili. Neke pogodne lokacije za slikanje dodane su čak i na Google kartama, poput ovog mjesta za slikanje kao i ovo mjesto nazvano Srce Bleda.
Ukoliko se bavite noćnom fotografijom, možete probati moje savjete za slikanje po noći. Po meni Bledsko jezero jedno je od najboljih mjesta za vježbanje vaših vještina noćnog fotografiranja.
Imate li omiljeno turističko odredište u Europi? Molim vas, podijelite svoje priče i fotografije u komentarima ispod.