HedvikaP's post
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Level 5

Systém hodnocení míst - kdy dáte jednu hvězdičku a kdy pět? (diskuze)

Ahoj lidi,

 

chci se vás zeptat na váš názor na systém hodnocení míst na Maps - kdy dáte místu jednu hvězdičku a kdy pět? Pokud je všechno v pohodě, dáte 5 hvězdiček, nebo 3? Šetříte si 5 hvězdiček pro úplně top top věci s přidanou hodnotou, nebo tak ohodnotíte místo, které sice nemá přidanou hodnotu, ale není mu co vytknout?

 

Já osobně používám tento systém: položím si otázku "šla bych tam ještě někdy?" pokud je odpověď ano, dám 3-5 hvězdiček, pokud ne, dám 1-2 hvězdičky. U míst, kam bych šla, se dále rozhoduji, zda dám 3, 4 nebo 5 hvězdiček podle dalších kritérií, už specifických pro jednotlivá místa, například pro restaurace je to čistota, personál, rychlost, úroveň jídla atd.

 

Nezajímají mě teď poučky, jak by to mělo být, ale vaše osobní zkušenosti, jak to děláte právě vy 🙂 Díky za vaše postřehy!

 

EDIT: Založila jsem toto téma v angličtině v obecné diskuzi, můžete se tedy nechat inspirovat i tam 🙂

Keep discovering -> keep sharing love 3
18 comments
Level 2

Re: Systém hodnocení míst - kdy dáte jednu hvězdičku a kdy pět? (diskuze)

Ahoj,

 

mám obdobný systém. Pokud jsem byl spokojený a klidně bych se na místo vrátil, rozhoduji se mezi 3 - 5 hvězdičkami. Pokud jsem byl s návštěvou plně spokojený, dávám 5. Hvězdičky 3 nebo 4 dávám podle "prohřešků", které mi na daném místě vadí. Například, jak jste již uvedla u restaurace ochota, čistota, atd. ...

 

Pokud těch "prohřešků" bylo na můj vkus příliš, dávám 1 nebo 2 hvězdičky.

 

Tak jako tak je to hodně subjektivní záležitost, ale o tom hodnocení jedince je.

Level 8

Re: Systém hodnocení míst - kdy dáte jednu hvězdičku a kdy pět? (diskuze)

Ahoj,

zajímavé téma. Snažím se vše hodnotit jako restauraci, i když u míst v přírodě lze zahrnout i více faktorů.

Restaurace

5* - Super obsluha, výborné jídlo, skvělé prostření ale dobře jsem se tady bavil, když půjdu okolo vždy se tu zastavím. Doporučím a dám za to ruku do ohně.

4* - Podobné jako 5*, podmínka je dobré jídlo a skvělá obsluha. Něco mi ale chybí z bodu 1. ale jsem ochoten se tady zastavit znovu. Doporučím s komentářem.

3* - Tady už to trochu drhne pro mne je nejdůležitější opět dobré jídlo pokud už toho chybí více ke spokojenosti hodnocení jde na 3*, ale jsem ochoten v budoucnosti jim dát jednu šanci. Doporučení návštěvy ale s výstrahou.

2* - Pro dobré jídlo jsou ochoten odpustit vše ostatní, ale nikdy už sem nepřijdu. Ostatní budu odrazovat od návštěvy.

1* - Absolutní odpad nikdy více. Ostatní budu odrazovat od návštěvy.

 

Peníze většinou do hodnocení nezahrnuji. Pokud dostanu odpovídající kvalitu na ceně moc nezáleží. Ovšem jde to i opačně.

 

Turistická zajímavost

Tady je to trochu komplikované, skvělé místo může zhatit příliš turistů (navštívit v jinou dobu), nepříjemný průvodce.... U míst v přírodě spíš hodnotím celkový dojem a zážitek na místě. Pokud se se rád budu vracet a doporučil bych návštěvu, většinou nejdu po 4*. Do hodnocení zahrnuji třeba odpadky v okolí místa,možnost parkování ...

 

Level 5

Re: Systém hodnocení míst - kdy dáte jednu hvězdičku a kdy pět? (diskuze)

@Myrathor @JanZ super, díky moc za vaše postřehy, pánové 🙂

Keep discovering -> keep sharing love 3
Level 7

Re: Systém hodnocení míst - kdy dáte jednu hvězdičku a kdy pět? (diskuze)

Zajímavé téma a přece tak důležité! Alspoň tedy z pohledu hodnocení systémem hvězdiček, kterým se pak někdo může řídit, inspirovat, či rozhodovat se podle toho.

Podle mé zkušenosti, je to vždy subjektivní hodnocení a přikláním se k tomu, dávat 5 hvězdiček jen tam, kde to "nemá chybu" v kontextu smyslu či účelu daného místa. Tzv. přidaná hodnota je stejně relativní a tudíž i subjektivní záležitost.

Jen pro ilustraci - v systému Tripadvisor jsem se už několikrát docela zklamal v "restauracích" s pětihvězdičkovým hodnocením, kterých bylo řádově od stovek návštevníků. Tedy jeden si řekne, tak to nebude náhoda - to bude určitě stát za to. Jenže např. Američani neumí moc vařit a chutná jim i to, co docela hodně lidí v mém okolí řadí spíše do kategotrie rychlého občerstvení.

Jinka já osobně rád objevuji a netoužím se vracet na stejná místa, tedy takto by u mě neostálo nic 😉

 

Tedy jsem pro dávat 5 hvězd jen tam, kde je to bezvadné ve ztahu k povaze dané lokality.

Level 5

Re: Systém hodnocení míst - kdy dáte jednu hvězdičku a kdy pět? (diskuze)

@RadoslavJ super, díky za zprávu! Ohledně subjektivity a nízkých nároků některých národností ti dávám za pravdu. Spravuji několik firemních zápisů na Googlu a vždycky mám problém spíš s tím druhým extrémem - dostáváme občas recenze 3-4 hvězdičkové, u kterých si řekneš "aha, teď by mě zajímal komentář a co můžeme zlepšit" a komentář je ve stylu "super místo, není co vytknout". To pak člověk jen lituje, ale už se vůbec nediví, že se hodnocení podniku drží kolem 4 hvězd 🙂

Keep discovering -> keep sharing love 3
Level 7

Re: Systém hodnocení míst - kdy dáte jednu hvězdičku a kdy pět? (diskuze)

@HedvikaP co se týká hodnocení u firemních produktů či služeb, tam mají tendenci psát spíše kritici než nadšenci 😉 Proto vychází průměr málokdy na 100 %.

Level 5

Re: Systém hodnocení míst - kdy dáte jednu hvězdičku a kdy pět? (diskuze)

@RadoslavJ to souhlasím, že spousta spokojených lidí recenzi nenapíše, ale nespokojení většinou ano, i za cenu registrace na nějaký server s recenzemi, ať už to jsou Mapy, FB, Tripadvisor nebo cokolvi jiného. Ale udivuje mě recenze ve stylu "není co vytknout", ale menší počet hvězdiček 🙂 Chápu to z pohledu recenzenta, že někdo dá 5 hvězdiček jen při top přidané hodnotě, ale z pohledu podniku, kdy tam byl člověk naprosto spokojený, jen měl třeba špatný den, je to nepříjemné

Keep discovering -> keep sharing love 3
Level 8

Re: Systém hodnocení míst - kdy dáte jednu hvězdičku a kdy pět? (diskuze)

Ahoj @HedvikaP U každého je míra vkusu jiná. Je to jako u filmu na ČSFD. Některé filmy co mají vysoké hodnocení, bych já osobně hodnotil jako odpad. Naproti tomu, v restauraci má každý člověk žebříček trochu jiný. U mě to zachraňuje většinou dobré jídlo. Když se dobře najím, jsem ochoten přimhouřit oči. Obecně beru to, když má restaurace velký počet recenzí, ale vychází celkem průměr, klidně tam jdu a udělám si vlastní názor. Recenze čtu jak negativní ta i pozitivní. Když někomu vadí pouze hluk a dá třeba jenom 2* a ostatní píšou že je skvělé jídlo i obsluha, klidně tam půjdu a vždy se něco vyberu. Vysoký počet hodnocení pro mne většinou znamená, že je restaurace obecně hodně navštěvovaná. Záleží ale na místě. Pochopitelně ve velkých městech bude mít restaurace více návštěv a recenzí, než zapadlá farma ve Šluknovském výběžku (kam se mimochodem chystám v dubnu na okružní jízdu po severu Čech v obytném voze).

 

Znovu: zajímavé téma, díky.

Level 10

Re: Systém hodnocení míst - kdy dáte jednu hvězdičku a kdy pět? (diskuze)

Tohle je dobra otazka.

Ja to delam nasledovne...

5* davam opravdu skvelym podnikum/mistum, kde nemohu najit zadny vetsi nedostatek. Jinak receno, 5* ode mne dostane jen hrstka podniku.

4* z navstevy tohoto mista/podniku jsem byl velmi spokojen, ale narazil jsem na nedostatek. Jinak receno, neni to 100% v poradku

3* tuto znamku davam nejcasteji. Jsou to prumerne podniky/mista, ktere nevybocuji z normalu.

2* dostanou mista, kde jsem se citil spatne nebo z mist, kde jsem se necitil dobre. Na takove mista se jiz temer jiste znovu nepodivam.

1* totalni katastrofa, kde si clovek rekne "WTF?". Nastesti techto mist zatim moc nebylo.