TomášK's post
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Level 8

Nový Google Earth - se skrytými fotkami

Zdá se, že dny desktopového Google Earth budou brzy sečteny.

 

Na adrese https://earth.google.com/web je webová verze nového Google Earth, který běží v prohlížeči (jen Chrome - zatím?).

Existuje i odpovídající verze pro Android jako aplikace.

 

Je to sice na pohled hezké a funguje to, ale jako náhrada za desktopový GE se všemi jeho funkcemi? To si někdo dělá srandu?

Desktopový GE umí navíc spoustu věcí:

  1. Pro mne především integrace a volitelná viditelnost dalších informačních zdrojů (často komunitních):
    - fotky od uživatelů (Panoramio) - už jen podle jejich hustoty se dají najít zajímavá místa... jo jo, Panoramio byla moje velká láska.
    - záznamy uživateli prošlých/projetých/proplavených tras (Wikiloc, Everytrail)
    - místa s odkazy na Wikipedii
    - webové kamery
    - obsah dodávaný komunitou Google Earth
    - počasí
    - články z National Geographic a spousty dalších zdrojů - projděte si ten stromeček možností vlevo a je to jasné. O zajímavé čtení na několik měsíců postaráno.
    S tímhle doplňkovým obsahem byl GE ta nejúžasnější interaktivní geografická učebnice a encyklopedie, co jsem kdy viděl.
  2. Přizpůsobení toho, co na něm chci (kromě terénu) vidět - nastavení viditelnosti "kreslených" značek (státní hranice, vodní plochy, silnice atd.), ne jen volba ze tří stupňů pokrytí značkami
  3. Záznam aktivity na GE do videa - vytváření "záznamů prohlídky" (i když tohle nefungovalo dobře na každém PC)
  4. Kreslení do mapy - vlastní značky, trasy, fotky, klikací odkazy - s možností exportu do popisovacího jazyka KML a komunitní sdílení KML souborů
  5. Zobrazení uživatelských informačních vrstev v jazyce KML (webový GE KML do určité míry podporuje, ale když jsem do něj zkusil nahrát své "cestopisy" vytvořené v desktopovém GE, tak je odmítl)
  6. Letecký simulátor 😉
  7. Měření vzdálenosti
  8. Průzkum dalších planet a oblohy
  9. Historické snímky povrchu

Za zmínku stojí i to, že z nového GE zdánlivě zcela zmizely fotky. Žádné čtverečky s miniaturami, žádný pruh s výběrem reprezentativních fotek z vybrané oblasti. K nějakým fotkám je možné se dostat jen přes rozkliknutí karty nějakého bodu zájmu...

Pak je nad popisem POI poměrně masivní přetáčecí pruh fotek, bohužel bez označení autora, zdroje, titulku fotky a možnosti nevhodných fotek nahlášení. Fotka se dá ale rozkliknout na celou obrazovku, a tam jméno autora a nahlášení už je. Titulek s popisem stejně chybí. Zdá se, že jsou preferovány fotky z LG, na některých místech už vytlačily ty z Panoramia. Bohužel to vypadá, že relevantnost výběru fotek přiřazených k POI je menší, než byla na dřív (díky  puntičkářství některých uživatelů Panoramia).

 

Ach jo. Strategie "Minimal viable product".

2 comments
Level 8

Re: Nový Google Earth - se skrytými fotkami

Ahoj @TomášK já používám GE pro, nabídka na Chrome se i zobrazuje, prozatím jsem ji ignoroval. Zatím mi vše funduje. Jenom mě to nutí instalovat Chrome. Tuto verzi mám zálohovanou, ale zatím to zkoušet nebudu. Uvidíma jak to půjde dál.

Level 8

Re: Nový Google Earth - se skrytými fotkami

Taky používám GE pro.

 

Ale obávám se, že zálohovat instalační sadu desktopové aplikace nebude stačit - přijde chvíle, kdy desktopové aplikaci přestanou odpovídat servery, ze kterých tahá data.