Zagreb, glavni grad Republike Hrvatske 😇

Zagreb, glavni grad Republike Hrvatske

Zagreb je kulturno, znanstveno, političko, gospodarsko središte Hrvatske.

Zagreb ima nešto više od 800 000 stanovnika i najveći je grad u Hrvatskoj.

(Cijela Hrvatska ima samo oko 3,8 milijuna stanovnika.

U najboljim vremenima bilo je oko 4,3 milijuna stanovnika, ali ljudi su otišli u inozemstvo, najviše u Njemačku i Irsku.)

Pogled sa gornjeg grada na prekrasnu Zagrebačku katedralu.

Pogled na Trg Svetog Marka i na crkvu Svetog Marka.

Nadam se da vam se fotografije sviđaju.

Ako dođete u Hrvatsku, obavezno planirajte posjetiti naš glavni grad Zagreb.

Ima mnogo prekrasnih i zanimljivih mjesta…

Hrvatska je zemlja bogate povijesti, vrhunske gastronomije, prijateljski raspoloženih ljudi i naravno čarobnih prirodnih ljepota.

Sasvim dovoljno razloga za posjetiti, zar ne?? :wink:

Svim lokalnim vodičima još jednom želim sretnu Novu 2023. godinu. Puno zdravlja, mira i radosti!

Dragi prijatelji pogledajte slike Zagreba (najnovije, neposredno prije Nove godine sam snimila).

Nadam se i vašim komentarima…

@OlgaKlimchik @PattyBlack @TravellerG @Stephanie_OWL @Sophia_Cambodia @ErmesT @plavarda @Mukul_Anand @Gezendunyali @CAAG1959 :blush: :croatia:

70 Likes

So nice photos @renata1 thank you forr tag me :smiling_face: :pray:t2:

3 Likes

Hola @renata1 un muy feliz Año Nuevo para ti también, que tus sueños y metas se cumplan.

Me encantó la fotografía de la Ciudad enmarcada dentro de la corona de Navidad.

Gracias por etiquetar me.

Saludos desde Uruguay :uruguay: :uruguay: :uruguay:

2 Likes

Happy new year to you too @renata1 thanks for tagging me. all the pictures are very beautiful. I really like the information shared by you :blush: .

3 Likes

Hallo @renata1 eine wunderschöne Idee die Kirche durch den Kranz zu fotografieren!

Auch dir ein frohes neues Jahr!

Sehr schöne Informationen zu Zagreb :blush: danke fürs markieren!

4 Likes

Woww… amazing pictures… Cathedral looks stunning through Christmas decoration… Yes enough reason to visit Zagreb… I will surely visit if I get chance in future… Thanks for sharing this post with us @renata1 :blush:

3 Likes

Puno vam hvala na komentaru @Gezendunyali

:blush: :croatia:

3 Likes

Drago mi je da su vam se fotografije svidjele @CAAG1959

Gledajte Hrvatska je vrlo mala zemlja sa malo stanovnika. Kao što sam već rekla sigurna sam da mnogi lokalni vodiči nisu čuli za Hrvatsku ili ne znaju gdje se nalazi. Zato želim da svojim pričama i fotografijama što bolje promovirati svoju zemlju. Sad koliko uspijevam u tome, ne znam :thinking: :grin:

Čini mi se da sam trenutno jedini aktivni lokalni vodič ovdje i jako mi je žao što nema više ljudi iz Hrvatske :frowning_face:

Pozdrav iz Varaždina…

2 Likes

Hvala vam @Mukul_Anand

Drago mi je da vam se svidjelo.

3 Likes

Hola @renata1 comparto totalmente tus pensamientos, nosotros también somos un País pequeño, tampoco aca hay Guías Locales activos. Sé de tu País, por lo menos, arquitectónicamente hablando, por el viaje de egresados de mi esposa, que quedó maravillada con la preservación de patrimonio arquitectónico.

Saludos desde Uruguay :uruguay: :uruguay: :uruguay: .

2 Likes

Ciao @renata1 , bel post e belle foto. Sarebbe bello conoscere di più dei monumenti che hai fotografato. Quanto vecchia è? Quante volte è stata distrutta e da cosa, Quali sono le opera d’arte importanti e di che autori? Esistono degli aneddoti che non si trovano su internet, ma che fanno parte della storia orale di questi monumenti, delle tradizioni, o delle favole? Ci sono sempre delle storie non conosciute da raccontare e che servono a meglio capire l’anima di un popolo. Che personaggi importanti sono passati per quelle chiese? Con chi si sono incontrati o scontrati? Ci sono racconti di fantasmi o altri personaggi fantastici di cui si racconta in questi luoghi?

Che bello scoprire le cose nascoste agli occhi!!

Un abbraccio

Paolo

2 Likes

Hello dear friend @renata1

Both the photos are impressive - thanks for sharing with us.

With respect, we accept your greetings.

Yes, we are knowing your country through your contributions…

Rest be assured, every contribution is important & you are really successful.

Croatia & Zagreb (how do you pronounce it, please) -

I spent some time studying your country…

Park Maksimir: described as heavily wooded Park with lakes and a zoo - could you please provide some more details, when free?

Are you very far from this park?

PS : @CAAG1959

Your excellent contributions made you a Guiding Star! Congratulations, once again.

We are proud of you and Uruguay…

Best wishes

:pray:

2 Likes

Oprostite @CAAG1959 , ne znam da li sam dobro razumjela… Vaša supruga je bila u Hrvatskoj? Gdje? Kada je to bilo?

2 Likes

Correcto, estuvo por el año 1984, creo que todavía Croacia no se había independizado, siempre me recuerda la vista de un puente en Dubrovnik que le quedó grabado en la mente.

2 Likes

@TravellerG Gracias, no me olvido de la fotografía de la tapa del libro Ciudad de Ángeles.

1 Like

Ciao @renata1 sono tutti ottimi motivi per visitare la tua Croazia! Sai che il tuo Paese è nella mia lista dei desideri e che la mia curiosità è cresciuta da quando ti conosco! Le tue foto sono molto attraenti, catturano lo sguardo e l’attenzione e invogliano a visitare il tuo Paese :wink: :clap: :clap: I miei migliori auguri a te mia cara Renata, che il 2023 possa tenerti in salute e al sicuro e colmi il tuo cuore di amore :heart: :hugs:

4 Likes

Hvala na čestitkama draga @Stephanie_OWL

Drago mi je da vam se svidio Zagreb na mojim fotografijama.

Nadam se da ćete jednom u budućnosti posjetiti Hrvatsku, i da će moje slike bar malo, mrvicu pridonijeti tome :wink: :wink:

Pozdrav, Renata…

4 Likes

Hvala vam na komentaru @Rohan10

I ja se nadam da ćete u budućnosti posjetiti Hrvatsku i da će moje priče i fotografije bar malo pridonijeti tome.

Bit ću baš sretna ako se to dogodi.

4 Likes

@renata1 me olvidé de decirte que tus publicaciones, tienen más difusión de lo tu crees. Nos haces conocer cada vez un poco más de tu querida Croacia.

2 Likes

Da, 1984, godine Hrvatska još nije bila samostalna.

Tada je još bila Jugoslavija.

Osamostalila se 1991.godine kada je počeo domovinski rat (Srbija je izvršila agresiju na Hrvatsku).

Drago mi je da se vašoj supruzi svidjelo tada.

Dubrovnik je čaroban, svjetska baština.

Ali ima još mnogo čarobnih mjesta u Hrvatskoj :innocent:

@CAAG1959

2 Likes