Prije nekoliko godina tijekom prevoditeljske radionice na kojoj sam bila pozvana u Hrvatskoj doživjela sam puno sretnih trenutakа. Putovala sam s kolegama sa sveučilišta i srela sam puno studenata iz različitih zemalja, koji su tada učili isto kao ja hrvatski jezik. U mojem prethodnom postu predstavila sam vam ljepotu Nacionalnog parka Plitvičkih jezera. Ovog puta htjela bih vam ispričati o mom putovanju do Dubrovnika.
Dubrovnik nalazi se na obali Jadranskog mora na južnom dijelu Hrvatske. Dubrovnik je jedna od najpopularnijih destinacija ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Evropi. Ovaj grad posjeduje izuzetne plaže i lijepu prirodu, neponovljivu kulturnu baštinu i puno vrednih zanimljivih spomenika. Ovaj grad svima nudi raznovrsnu baroknu, renesansnu i gotičku arhitekturu, mjesta za zabavu, trgove, tržnice, prijatno i toplo vrijeme, sjajno tirkizno more i još mnogo drugih atrakcija, koje vas očekuju u “biseru Jadrana”’ (kako se ustvari Dubrovnik često naziva).
Ukoliko po prvi put posjećujete ovaj grad, evo moje preporuke o najboljim znamenitostima i aktivnostima koje možete tamo vidjeti i doživjeti za vrijeme svojeg posjeta.
1. Istražite Stari grad u Dubrovniku
Stari grad Dubrovnik je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine od 1979. Istraživanje ovog starog jezgra grada bilo mi je stvarno zanimljivo.
U Stari grad možete ući kroz Vrata Pila, te odmah čim uđete kroz nje, možete vidjeti Veliku Onofrijevu fontanu i glavnu ulicu Stradun - pješačku zonu, popločenu kamenim blokovima te prepunu trgovina i restorana u blizini. Odvojite vreme i uživajte u fontani, koju je izgradio Onofrio della Cava 1438. godine. Među Hrvatima je ova fontana poznata kao “Židovska fontana”, a voda teče iz 16 kamenih maskerona.
Ukoliko pogledate lijevo od Onofrijeve fontane, možete vidjeti kamenu fasadu crkve Sv. Spasa. U blizini fontane nalazi se ulaz za poznate Gradske zidine. Možete se popeti uz stepenice te uživati u nevjerojatnom pogledu odozgo. Međutim, najprije morate kupiti ulaznicu!
Dok se šetate po Stradunu, stići ćete do crkve Sv. Vlaha. Nasuprot crkve nalazi se palača Sponza, a iza nje krije se Dominikanski samostan. Ukoliko pored palače Sponze skrenete desno, vidjet ćete Knežev dvor, koji je ustvari danas Muzej Dubrovnika. Malo dalje niz ulicu nalazi se zadivljujuća Dubrovačka katedrala. Sva ta mjesta su vrlo zanimljiva i svakako ih preporučujem za posjet.
Ukoliko ste ljubitelj muzeja, predlažem vam da posjetite isto Muzej Marin Držić te Etnografski muzej Rupe.
Odlična točka za orijentaciju u starom jezgru grada je Columna de Orlando, smještena na malom trgu između crkve Sv. Vlaha i palače Sponze. (Pogledajte kako spomenik izgleda i istražite ga preko Street View.) Ukoliko ne znate, Orlando je bio europski vitez koji je umro herojski, a sad se njegov spomenik smatra simbolom slobode i neovisnosti u Hrvatskoj.
2. Uživajte u gradskoj umjetnosti i kulturi
Dubrovnik nudi puno zanimljivih djelatnosti, pa je za svakoga po nešto.
Ostatak dana koji sam provela u Starom gradu, šetala sam lokalnim tržnicama i sviđale su mi se Stara Gradska Tržnica i Tržnica Gonduliceva Poljana. Bila sam apsolutno zapanjena raznolikošću voća i povrća. Bilo je puno štandova sa slatkišima, kolačima i vrlo ukusnim sladoledima - prilično primamljivo za nekoga poput mene koji voli jesti sladoled dok se šeta u vrućini. Ukoliko želite kupiti poklone ili suvenire, ova dva tržišta su prava mjesta za to.
Dubrovački akvarij je još jedno zanimljivo mjesto gdje možete uživati u svijetu dubrovačkog podmorja. Naučit ćete više o biljkama, ribama i drugim stvorenjima koje žive u hrvatskom podmorju. Također možete vidjeti različite ribe kao što su zubatce, jegulja, opasne zmijorke murine, i još mnogo toga na staklenom zaslonu. Savjetujem vam da unaprijed provjerite radno vrijeme akvarija, jer varira u zavisnosti od sezone.
Svake godine u ljetnim mjesecima provodi se poznati Dubrovački ljetni festival, koji se održava u Starom gradu. Za vrijeme festivala možete posjetiti brojne događaje, koncerte, plesne predstave, te sudjelovati u razgovorima s hrvatskim autorima, možete pogledati zanimljive filmske projekcije, folklorne predstave i druge aktivnosti. Definitivno festival je nešto što vam preporučujem i je zaista vrijedno posjetiti!
3. Uživajte u ljepoti prirode na otoku Lokrumu i na plaži Bellevue
Ljubiteljica sam prirode, tako da nisam mogla propustiti priliku istražiti okolicu i uživati u prirodnim ljepotama okolo Dubrovnika. Ukoliko volite provoditi vrijeme u prirodi, daleko od gradske buke, preporučujem vam da posjetite otok Lokrum.
Otok je udaljen samo 22 minute od Starog grada Dubrovnika, a ovdje možete uzeti brod, s kojim bi brže doputovali do Lokruma. Otok je savršen za opuštanje na plaži i kupanje u izvrsnom prirodnom jezeru, koje se zove Mrtvo more. Na otoku nalazi se još lijepi botanički vrt te puno restorana, koje možete posjetiti.
Moj najomiljeni dio putovanja bio je posjet sunčanje na plaži u Dubrovnika, te osobito mi se dopala plaža Bellevue. Voda je tamo kristalno čista i tijekom ljetne sezone vrijeme je odlično za plivanje.
Kada je riječ o smještaju, preporučila bih vam da rezervirate sobu u blizini plaže Bellevue. Hotel Lero je veoma blizo ove plaže, te nalazi se 20 minuta pješice od ulaza Starog grada. Još jedna dobra opcija je hotel Bellevue Dubrovnik koji ima divan pogled na more i nalazi se na samim stijenama iznad plaže Bellevue.
4. Pokušajte hrvatsku domaću kuhinju
Dubrovčani dijele mnoge od svojih kulinarskih tradicija s obližnjim obalnim područjima, tako da je kuhinja prepuna jela koja uključuju ribu, povrće, te naravno, maslinovo ulje.
Da biste probali domaću hranu i piće u Dubrovniku, svakako bih vam preporučila da jednostavno rezervirate stol u restoranu Kopun ili u Restoranu Dubrovnik. Zaista su ukusna sva hrvatska jela koja sam u Durovniku uspjela probati. U restoranu Kopun možete naručiti rižoto s paškim sirom. Sva morska jela su odlična i s njima ne biste pogriješili - punjene lignje na žaru ili pržene hobotnice, te isto morate probati njihov svježi kruh. Osim toga, nije dobro propustiti priliku pokušati dalmatinski pršut. Naravno, morate probati i hrvatska vina. Moji favoriti bili su Malvasija Dubrovačka i Rajnski Rizling, koji sam pokušala u restoranu Poklisar. Hrvatski deserti bili su isto veoma ukusni. Predlažem vam pokušati hrvatsku štrudlu s višnjama ili dubrovački prijesnac u nekoj lokalnoj pekari.
Najbolji koktel bar u Stari grad Dubrovnik prema meni je bio Buza Bar, koji je smješten na samim stijenama. Tamo nalazi se mala plaža, gdje možete sjesti na stijenama pored bara i staviti noge u vodi, ili čak baciti se u more.
Jeste li ikada bili u Dubrovniku? Koja su najbolja mjesta i stvari koje ste tamo vidjeli ili doživjeli? Podijelite s nama u komentarima.