Vodič kroz Dubrovnik - moj prvi posjet gradu

Prije nekoliko godina tijekom prevoditeljske radionice na kojoj sam bila pozvana u Hrvatskoj doživjela sam puno sretnih trenutakа. Putovala sam s kolegama sa sveučilišta i srela sam puno studenata iz različitih zemalja, koji su tada učili isto kao ja hrvatski jezik. U mojem prethodnom postu predstavila sam vam ljepotu Nacionalnog parka Plitvičkih jezera. Ovog puta htjela bih vam ispričati o mom putovanju do Dubrovnika.

Dubrovnik nalazi se na obali Jadranskog mora na južnom dijelu Hrvatske. Dubrovnik je jedna od najpopularnijih destinacija ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Evropi. Ovaj grad posjeduje izuzetne plaže i lijepu prirodu, neponovljivu kulturnu baštinu i puno vrednih zanimljivih spomenika. Ovaj grad svima nudi raznovrsnu baroknu, renesansnu i gotičku arhitekturu, mjesta za zabavu, trgove, tržnice, prijatno i toplo vrijeme, sjajno tirkizno more i još mnogo drugih atrakcija, koje vas očekuju u “biseru Jadrana”’ (kako se ustvari Dubrovnik često naziva).

Ukoliko po prvi put posjećujete ovaj grad, evo moje preporuke o najboljim znamenitostima i aktivnostima koje možete tamo vidjeti i doživjeti za vrijeme svojeg posjeta.

1. Istražite Stari grad u Dubrovniku

Stari grad Dubrovnik je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine od 1979. Istraživanje ovog starog jezgra grada bilo mi je stvarno zanimljivo.

U Stari grad možete ući kroz Vrata Pila, te odmah čim uđete kroz nje, možete vidjeti Veliku Onofrijevu fontanu i glavnu ulicu Stradun - pješačku zonu, popločenu kamenim blokovima te prepunu trgovina i restorana u blizini. Odvojite vreme i uživajte u fontani, koju je izgradio Onofrio della Cava 1438. godine. Među Hrvatima je ova fontana poznata kao “Židovska fontana”, a voda teče iz 16 kamenih maskerona.

Ukoliko pogledate lijevo od Onofrijeve fontane, možete vidjeti kamenu fasadu crkve Sv. Spasa. U blizini fontane nalazi se ulaz za poznate Gradske zidine. Možete se popeti uz stepenice te uživati ​​u nevjerojatnom pogledu odozgo. Međutim, najprije morate kupiti ulaznicu!

Dok se šetate po Stradunu, stići ćete do crkve Sv. Vlaha. Nasuprot crkve nalazi se palača Sponza, a iza nje krije se Dominikanski samostan. Ukoliko pored palače Sponze skrenete desno, vidjet ćete Knežev dvor, koji je ustvari danas Muzej Dubrovnika. Malo dalje niz ulicu nalazi se zadivljujuća Dubrovačka katedrala. Sva ta mjesta su vrlo zanimljiva i svakako ih preporučujem za posjet.

Ukoliko ste ljubitelj muzeja, predlažem vam da posjetite isto Muzej Marin Držić te Etnografski muzej Rupe.

Odlična točka za orijentaciju u starom jezgru grada je Columna de Orlando, smještena na malom trgu između crkve Sv. Vlaha i palače Sponze. (Pogledajte kako spomenik izgleda i istražite ga preko Street View.) Ukoliko ne znate, Orlando je bio europski vitez koji je umro herojski, a sad se njegov spomenik smatra simbolom slobode i neovisnosti u Hrvatskoj.

2. Uživajte u gradskoj umjetnosti i kulturi

Dubrovnik nudi puno zanimljivih djelatnosti, pa je za svakoga po nešto.

Ostatak dana koji sam provela u Starom gradu, šetala sam lokalnim tržnicama i sviđale su mi se Stara Gradska Tržnica i Tržnica Gonduliceva Poljana. Bila sam apsolutno zapanjena raznolikošću voća i povrća. Bilo je puno štandova sa slatkišima, kolačima i vrlo ukusnim sladoledima - prilično primamljivo za nekoga poput mene koji voli jesti sladoled dok se šeta u vrućini. Ukoliko želite kupiti poklone ili suvenire, ova dva tržišta su prava mjesta za to.

Dubrovački akvarij je još jedno zanimljivo mjesto gdje možete uživati ​​u svijetu dubrovačkog podmorja. Naučit ćete više o biljkama, ribama i drugim stvorenjima koje žive u hrvatskom podmorju. Također možete vidjeti različite ribe kao što su zubatce, jegulja, opasne zmijorke murine, i još mnogo toga na staklenom zaslonu. Savjetujem vam da unaprijed provjerite radno vrijeme akvarija, jer varira u zavisnosti od sezone.

Svake godine u ljetnim mjesecima provodi se poznati Dubrovački ljetni festival, koji se održava u Starom gradu. Za vrijeme festivala možete posjetiti brojne događaje, koncerte, plesne predstave, te sudjelovati u razgovorima s hrvatskim autorima, možete pogledati zanimljive filmske projekcije, folklorne predstave i druge aktivnosti. Definitivno festival je nešto što vam preporučujem i je zaista vrijedno posjetiti!

3. Uživajte u ljepoti prirode na otoku Lokrumu i na plaži Bellevue

Ljubiteljica sam prirode, tako da nisam mogla propustiti priliku istražiti okolicu i uživati ​​u prirodnim ljepotama okolo Dubrovnika. Ukoliko volite provoditi vrijeme u prirodi, daleko od gradske buke, preporučujem vam da posjetite otok Lokrum.

Otok je udaljen samo 22 minute od Starog grada Dubrovnika, a ovdje možete uzeti brod, s kojim bi brže doputovali do Lokruma. Otok je savršen za opuštanje na plaži i kupanje u izvrsnom prirodnom jezeru, koje se zove Mrtvo more. Na otoku nalazi se još lijepi botanički vrt te puno restorana, koje možete posjetiti.

Moj najomiljeni dio putovanja bio je posjet sunčanje na plaži u Dubrovnika, te osobito mi se dopala plaža Bellevue. Voda je tamo kristalno čista i tijekom ljetne sezone vrijeme je odlično za plivanje.

Kada je riječ o smještaju, preporučila bih vam da rezervirate sobu u blizini plaže Bellevue. Hotel Lero je veoma blizo ove plaže, te nalazi se 20 minuta pješice od ulaza Starog grada. Još jedna dobra opcija je hotel Bellevue Dubrovnik koji ima divan pogled na more i nalazi se na samim stijenama iznad plaže Bellevue.

4. Pokušajte hrvatsku domaću kuhinju

Dubrovčani dijele mnoge od svojih kulinarskih tradicija s obližnjim obalnim područjima, tako da je kuhinja prepuna jela koja uključuju ribu, povrće, te naravno, maslinovo ulje.

Da biste probali domaću hranu i piće u Dubrovniku, svakako bih vam preporučila da jednostavno rezervirate stol u restoranu Kopun ili u Restoranu Dubrovnik. Zaista su ukusna sva hrvatska jela koja sam u Durovniku uspjela probati. U restoranu Kopun možete naručiti rižoto s paškim sirom. Sva morska jela su odlična i s njima ne biste pogriješili - punjene lignje na žaru ili pržene hobotnice, te isto morate probati njihov svježi kruh. Osim toga, nije dobro propustiti priliku pokušati dalmatinski pršut. Naravno, morate probati i hrvatska vina. Moji favoriti bili su Malvasija Dubrovačka i Rajnski Rizling, koji sam pokušala u restoranu Poklisar. Hrvatski deserti bili su isto veoma ukusni. Predlažem vam pokušati hrvatsku štrudlu s višnjama ili dubrovački prijesnac u nekoj lokalnoj pekari.

Najbolji koktel bar u Stari grad Dubrovnik prema meni je bio Buza Bar, koji je smješten na samim stijenama. Tamo nalazi se mala plaža, gdje možete sjesti na stijenama pored bara i staviti noge u vodi, ili čak baciti se u more.

Jeste li ikada bili u Dubrovniku? Koja su najbolja mjesta i stvari koje ste tamo vidjeli ili doživjeli? Podijelite s nama u komentarima.

227 Likes

Beautiful photos @KatyaL

Thank you for sharing your great post with us.

3 Likes

Hi @AbdullahAM ,

It is a pleasure for me to share my travel experience and suggest to people what would be good to try when visiting a city for the first time.

I really like Croatia and I’ve been in most of the cities! The next time I’ll share more about Zagreb - the capital of Croatia.

Thanks for the warm words and I’m looking forward to see your great posts, too :slight_smile:

5 Likes

Hope you enjoyed a lot during your traveling to Zagreb @KatyaL

I am excited for your next post to know about Zagreb.

4 Likes

Hello dear @KatyaL

You wrote so colorful and detailed that I want to see this wonderful city.I’ve never been to Croatia,but of course I dream to visit Plitvice lakes, Dubrovnik, Split,I Want to try interesting local cuisine which you mentioned very exciting.

The photos very beautiful.

I would like to ask what season is the best for visiting?

my attempts to visit Croatia were a failure, because the hotels where I wanted to go were already booked.

Best wishes,

Inga

5 Likes

Hey @helga19 ,

Nice to see your reply and I’m really happy you liked my post about Dubrovnik. I wanted to make it as detailed as possible, because the city is very popular destination and many people go there for the summer. I think the best time to visit Dubrovnik is the summer season starting from June until September. I was there for 2 weeks at the end of August and it was still warm and nice.

If you are planning to visit Zagreb, I think the best time of the year is during the spring time in April or May, because at that time it looks more colourful.

Plitvice lakes are not that far away from Zagreb, so you can basically combine the trip, but make sure you stay at least 2 days at Plitvice lakes national park, because it is really worth it and you will be able to see more of that amazing place!

4 Likes

Thanks dear @KatyaL

I will follow your advice.Plitvice lake -is amazing place to visit in May.

5 Likes

Thanks for sharing the great story and attachments and nice photos @KatyaL . I do plan to visit Croatia this summer so your story gives me some ideas where to visit, thank you.

4 Likes

Hi @TheEagleEye ,

Thanks for your reply! I’m really glad you liked my post about Dubrovnik. That was exactly my idea, to give as much details as possible about the city, so that everyone who is going there for the first time can have some handy tips what to do and where to go. Please do let me know if you need more tips for your future travel.

5 Likes

Hi @AbdullahAM , @helga19 ,

Thanks for your comments. Here are some more of my photos from Dubrovnik. I hope you will like them, too.

If you decide to visit the city, please take a look at my post. I’m sure it will be handy for you to have everything interesting to visit there gathered on one place :slight_smile:

9 Likes

Dear @KatyaL thsnk you for sharing these PERFECT photos.,they are so beautiful.

I like photoDubrovnik bay with ships.

It is great shot.

Photo of the beach is very pictutesque!

5 Likes

Hi @helga19 ,

Thanks a lot! I’m glad you liked my photos! The time I spent in this city was great and I’m looking forward to my next travels :slight_smile:

After the Maslenitsa celebrations, what would be your next travel destinations? Do you have plans for the summer already?

4 Likes

Thanks dear @KatyaL for your reply.

Yes, at the beginning of the May I will go to St.Petersberg for five days.

I will make the post sbout this trip.

At the beginning of the June I am going to Ghent,Belgium to 2-nd Europian Meet Up .

I would like to meet my friends from Krakow and Treviso again.

In my vacation I don’t know --where to go…May be Greece or Spain,or Bulgaria-it is my favourite summer destination. In summer we will be preparing for International Moscow Meet Up.

We 'll plan to visit 21 place of tourist attraction in Moscow with local guides from different countries.

We will be glad to see you in Moscow too!!!

Inga

5 Likes

Great!! It makes me remember some ancient places like places above when I was in Egypt. You motivate me to write some articles like this, I hope I can make an article about ancient places in Egypt . Thanks for sharing! Thanks for motivating me by your article to write! @KatyaL

6 Likes

Hi @Alifia98 ,

I’m really happy that my article motivates you! I love to write and especially to share my thoughts after a trip. I hope the details I’ve shared will be useful for everyone who wants to visit Dubrovnik in the near future :slight_smile:

I’ll be glad to read your story about Egypt! For sure, it will be something very interesting for the rest of the Local Guides, too. Whenever you decide to share it, please tag me, so I can read it.

Have a great day and have fun on Connect!

4 Likes

Hello @helga19 ,

I hope you are having a great day :slight_smile:

I wish I could go to St.Petersburg. I really like this city and it is on my list :slight_smile: I can’t wait to read your post!

Moscow is also very beautiful and famous, but at the time when you will have the meet-up in August I’ll be travelling to another great place, which I’ll definitely share here :slight_smile:

P.S. Today is our baba Marta holiday (1st of March) and I’m sending you a post about the Martenitsa to wish you all the best and happy travels this year!

3 Likes

@KatyaL yeah, sure. I’ll tag you. Thank you! Have a nice day!

5 Likes

Great post @KatyaL ,

I really enjoyed reading it.

I actually visited Dubrovnik in September of 2017 for a couple of days and I loved the city. The old town of course was a must-see for me and even though I’ve never seen Game of Thrones, it was pretty cool to see where it was filmed.

The highlight of my visit was a boat ride along the coastline. We started out in the afternoon and sailed along the coast, had dinner on the boat and sailed back watching the sunset.

Next time I visit Croatia, my plan is to see Plitvice Lakes. It looks beautiful in photos, but have to see it in real life.

4 Likes

Dear @KatyaL thank you for your reply.

ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

ЗДРАВЕ, ЩАСТИЕ ,КЪСМЕТ,ЛЮБОВ,ПРОЛЕТТА НА ТОПЛИНА !

I know that today is a great holiday in Bulgaria.It is the first spring day.I wish you Happiness,Spring nice mood,Success.

I suppose you wear martenichki today.This traditional Bulgarian ornament on the wrist is so beautiful.

HAVE A NICE HOLIDAY MARTENITSA!

4 Likes

Informatic post nice pictures with breif information @KatyaL Thank you for sharing with us…

3 Likes