Мастацтва & Культура: 🇪🇪 Эстонія, Талін - Нацыянальная опера "Эстонія"

Нацыянальная опера “Эстонія”

Нацыянальная опера “Эстонія” - тэатр оперы і балета. У 1865 годзе ў Таліне было заснавана музычна-спеўнае таварыства “Эстонія”, першая п’еса была сыграна ў 1871 годзе. З 1895 года пачалі ставіцца вадэвілі, народныя спектаклі і камедыі. У 1906 годзе па ініцыятыве пастаноўшчыкаў і акцёраў Паўля Піна і Тэадора Альтэрмана пры таварыстве “Эстонія” быў створаны прафесійны тэатр “Эстонія”. У 1906 годзе на працу быў прыняты першы музычны кіраўнік - Ота Герман, у 1907 годзе адбылася прэм’ера першай аперэты - “Мадэмуазель Нітуш” Фларымона Эрве. У 1908 годзе быў заснаваны Эстонскі тэатр “Эстонія”. 27 лістапада 1908 года на сцэне тэатра ўпершыню была пастаўлена опера - “Начны лагер у Гранадзе” Конрадына Крэйцара. У 1911 годзе ў тэатры ўпершыню была пастаўлена эстонская аперэта — “Іванава ноч” Адальберта Вірхаўса. У 1912 годзе былі заснаваны Музычны аддзел “Эстоніі”, які заняўся арганізацыяй канцэртаў, і змешаны хор, які пад кіраўніцтвам дырыжора Аўгуста Топмана стаў хорам высокага ўзроўню, які выконвае араторыі.

Праект будынка Нацыянальная опера “Эстонія” ў стылі мадэрн быў распрацаваны фінскімі архітэктарамі Армасам Ліндгрэнам (28.11.1874-03.10.1929) і Алівіяй Мацільдай “Віві” Лён (20.05.1872-27.12.1966). Будынак быў узведзены ў 1913 годзе і адкрыты для публікі 24 жніўня. У той час гэта быў самы вялікі будынак у Таліне. З пачаткам Першай сусветнай вайны ў канцэртнай зале быў размешчаны ваенны шпіталь.

Драматычную трупу тэатра з 1918 года ўзначальваў акцёр і пастаноўшчык Антс Лаўтэр. Драматычныя спектаклі ў “Эстоніі” ігралі да 1949 года, калі драматычная трупа была распушчана, і “Эстонія” стала толькі музычным тэатрам. У 1922 годзе на сцэне тэатра адбыўся першы балетны спектакль - “Капелія” Леа Дэліба, пастаўлены Віктарынай Крыгер. У 1926 годзе харэограф Рахель Альбрэй заснавала ў тэатры пастаянную балетную трупу. У 1928 годзе на сцэне адбылася прэм’ера першай эстонскай оперы - гэта былі “Вікерцы” Эвальда Аава. Славу аперэце “Эстоніі” прынеслі бліскучыя пастаноўкі Агу Людзіка, які быў пастаноўшчыкам у 1920—1944 гадах.

9 сакавіка 1944 года падчас авіяналёту будынак тэатра і канцэртнай залы быў разбураны. Будынак аднавілі ў другой палове 1940-х гадоў па праекце эстонскіх архітэктараў Алара Котлі і Эдгара Куузіка, інтэр’еры аформіў Гарыбальдзі Памер.

З 1998 года тэатр афіцыйна называецца Нацыянальная опера “Эстонія”

Будынак унесены ў Дзяржаўны рэгістр помнікаў культуры Эстоніі, да пачатку спектакляў па будынку праводзяцца экскурсіі.

Аб’екты спорту і відовішч: :it: Італія, Верона - Арэна-дзі-Верона

Сталінскі ампір: :belarus: Беларусь, Мінск - Рэспубліканскі Палац культуры прафсаюзаў

TravelBlogTTM

15 Likes

такі добры і падрабязны пост пра Нацыянальную оперу “Эстонія” - тэатр оперы і балета.

праз ваш допіс можна даведацца пра яго гісторыю. @Tatsiana_T

Дзякуй, што падзяліліся гэтым з намі. Аднак вы маглі б размясціць яшчэ некалькі фотаздымкаў гэтага прыгожага месца. A таксама мог даць інтэрнэт-спасылку на важныя месцы.

1 Like

@NandKK

Гісторыя Нацыянальнай оперы “Эстонія” не можа пакінуць нікога абыякавым, а тым больш гісторыя будынка адноўленага з руін. Наведванне тэатра не ўваходзіла ў маю азнаямленчую праграму па Таліне, таму фатаграфій унутранага ўбрання ў мяне няма. Ды і білеты на канцэрты ў такія тэатры неабходна купляць папярэдне. Тым не менш я не змагла міма прайсці і не сфатаграфаваць гэты раскошны будынак, а потым дадаць дзіўную гісторыю. Бо хто-небудзь можа скарыстацца гэтай інфармацыяй і пры планаванні наведвання Таліна купіць квіткі на спектакль папярэдне і атрымаець асалоду ад оперы, аперэты ці балету.

Усе свае пасты я групую па тэмах і з часам павінны былі б сабрацца славутасці, якія адносяцца да адной тэмы, напрыклад: аб’екты культуры або спорту; аб’екты рэлігіі ці скульптуры - і гэта ўсё па краінах і гарадах якія я наведала. Таму ў канцы кожнага посту я раблю спасылку на папярэднюю пасаду па дадзенай тэме. Акрамя гэтага я раблю спасылку на месца дзе знаходзіцца аб’ект на Google map і СПІС населенага пункта апісанага ў пасце.

І пра СПІСКІ…

Я стварыла больш за 80 СПІСКАУ сваіх падарожжаў. СПІСКІ пастаянна актуалізаваліся і дапаўняліся, некаторыя з іх сталі падобныя на турыстычныя даведнікі. Але ў лістападзе 2023 года СПІСКІ перанеслі з асабістага агульнадаступнага профілю ў раздзел маёй асабістай інфармацыі і дадалі новую функцыю - пад кожным месцам са СПІСУ можна паставіць эмодзі. У выніку вышэй сказанага я паставіла сама сабе эмодзі (прапануецца выбраць з чатырох) і атрымліваю асалоду ад сваіх СПІСКАУ ў адзіночку.

Атрымаўся не пост, а “Крык душы”…

Дзякуй за праяўленую цікавасць да посту!

1 Like

Great to Know @Tatsiana_T

Thanks for sharing the details. I will also try to visit your earlier posts.

1 Like

@Tatsiana_T really a nice post thanks for sharing with us

1 Like

@Praniketmore

Дзякуй за праяўленую цікавасць да посту!

1 Like