The Mystery of the Rhodopes

В Родопите се намират едни от най-красивите и тайнствени места в България.

Тучни поляни в невероятни нюанси на зеленото се редуват с тъмни иглолистни гори, стръмни канари и живописни каньони. Планината се простира на обширна територия и заема голяма част от Централна Южна България. Разделя се условно на Западни и Източни Родопи.

Тайнственият свещен град Перперикон

Перперикон е огромен скален масив в Източните Родопи, за който се смята, че възниква преди около 8000 години.

Виж публикацията Perperikon the mysterious holy city of about 8000 years ago.

Ако желаете да видите още от красотите на Родопите, разгледайте публикацията Вълшебен 3 дневен трекинг на палатки с описание на маршрута, карта и снимки в Родопи планина

28 Likes

Привет @YuliAtev ,

Абсолютно съм съгласна с вас, че Родопите крият невероятни тайнсвени места и живописни картини. Перперикон е древно селище, което по времето на траките е било крепост с дворец, населяван в последствие от ромеи, готи, римляни и българи.

Това е уникално място заредено с много енергия и аз лично имах удоволствието да го посетя два пъти. Разходката до крепостта е много приятна.

Има още едно място, което ме впечатли по време на походите ми из Източните Родопи и това е резерватът за опазване на лешояди Природозащитен център Източни Родопи в близост до Маджарово, както и своебразния плаж на река Арда, където сме оставали на палатки и за риболов.

Ето и една моя снимка от там:

1 Like

Привет @KatyaL ,

Родопите са уникално място, заредено с много енергия!

За Резервата до Маджарово само съм слушал, но ще го посетя обезателно.

P.S. Днес публикувах античният Несебър.

Слънчеви поздрави от Варна.

Yuli

1 Like

Привет отново @YuliAtev ,

Радвам се, че ви изненадах с ново място в Родипите, където все не сте били. Когато имате възможност задължително го посетете - резерватът за лешояди и природните феномени го правят идеално място за разходка и правене на панорамни снимки :slight_smile:

Благодаря ви и за снимките от Несебър - Старият град е атрактивен не само за българи, но и за много туристи от цял свят.

1 Like

Радвам се, че поста за Несебър ви е харесал @KatyaL .

Старият град ми е любим още от 80-те години. Много години работих в Слънчев бряг и все още имам приятели художници в Несебър.

Поздрави,

Yuli

1 Like

Много е ценно човек да има приятели навсякъде, особено такива, на които може да разчита :slight_smile: @YuliAtev

1 Like

Приятелството е като виното!

Ако виното е добро и истинско с годините става великолепно, така е и с приятелството @KatyaL .

Yuli

1 Like

Привет @YuliAtev ,

Напълно съм съгласна с тази добре позната фраза за приятелството и виното :slight_smile:

Бих искала да ви покажа още едно интересно място, свързано с вашата публикация за Перперикон. На около 14 мин разстояние от крепостта Перперикон се намира природния феномен Каменни гъби или Бели пласт. Каменните гъби са чудновати скални образования, високи около 2-2.5 метра, които наподобяват вулкански туфи. Цветовете им се дължат на различни минерали в състава на скалната маса. Според мен си струва човек да ги види на път за крепостта!

Ето няколко мои снимки от пътешествията ми в този регион на България:

Привет @KatyaL ,

Благодаря за споделените снимки.

По пътя за Перперикон се отбихме и до Каменните гъби. Уникални са!

Слънчеви поздрави,

Yuli

1 Like

Радвам се, че сте видяли и тях - наистина са много интересни скални структури! @YuliAtev