The John Rylands Library Manchester, UK

Od dziecka fascynowały mnie książki, stare budowle i odległe historie.

Czy można znaleźć to wszystko w jednym miejscu?

Ja znalazłam.

W mieście Manchester odwiedziłam bibliotekę.

Jednak… ta biblioteka jest niezwykła i fascynująca. Nazywa się The John Rylands Library.

Mieści się w neogotyckim budynku zaprojektowanym w 1889 roku. O każdy szczegół budowy dbała Pani Rylands. Ta piękna neogotycka budowla powstała z piaskowca kumbryjskiego i dębu polskiego z Gdańska. Budowana była przez 10 lat.

Podobno dokładnie 1 stycznia 1900 roku została oddana dla ludności.

Od 1972 roku jest częścią Uniwersytetu w Manchesterze. Mieści w sobie ponad 250 000 druków oraz ponad milion różnych rękopisów. Obecnie stanowi trzecią co do wielkości bibliotekę w Wielkiej Brytanii. Posiada jedne z największych rzadkich zbiorów rękopisów na świecie.

I wiecie co… KAŻDY może do niej wejść. Bez opłat, zapisów…

Miejsce jest warte zobaczenia. Piękna architektura i ciekawe zbiory.

24 Likes

Hi @AgataZietal ,

Thanks a lot for telling us more about the The John Rylands Library and showing us your photos. It looks very welcoming and nice place where you can find a lot of amazing books to read! I love libraries and this one is particularly great-looking.

1 Like

@KatyaL

Książki są niesamowite. A w tym przypadku jeszcze otoczenie w jakim się znajdują potęguje wrażenie niezwykłości.

1 Like

Yes, indeed @AgataZietal ! I totally agree with you! This place inspires you to read more and more :slight_smile:

1 Like

Another great place to visit in Manchester, @AgataZietal ! Love your photos; very well taken!

2 Likes

@AgataZietal Nice photo and nice story.

1 Like

@AdrianLunsong

Dziękuję bardzo i cieszę się. Pozdrawiam

1 Like

@SunMoon

Dziękuję

wow, thanks for sharing this @AgataZietal . It brings good memories

I used to live just around the block and I miss walking past John Rylands Library

Manchester was once home :frowning:

2 Likes

@OmerAli

Widzę że tęsknisz. Zawsze można wrócić i popatrzec na zmiany. Pozdrawiam