Stradch power of place. Страдч. Місце сили

За 5 км від Івано-Франкового (Янова) розташоване село Страдч, яке відоме Страдецькою горою (359 м), вкритою сосновим лісом. З її вершини за доброї погоди відкривається широка панорама Розточчя. На північному схилі є печера, оповита легендами.

Перший запис про монастир в Галицько-Волинському літописі, під назвою «Печера Домажирова», датується 1242 роком. Хоча його історія сягає значно давніших часів. За переказами, ще в ХІ столітті двоє ченців, що за легендою примандрували сюди з Києва, поселилися у видовбаній у піщаному пагорбі невеличкій печері. Невдовзі до них приєдналися інші ченці, а заснований ними підземний монастир став другим за значенням після Києво-Печерської лаври у давній Русі.

Давня чернеча традиція розвивалася у Страдчі до ХІІІ ст., доки монастир не був зруйнований численними татарськими набігами. Постійні татарські набіги, зрештою, привели до занепаду монастиря – останні ченці пішли звідси десь у XIV столітті. Від того часу село називають Страдч, від слова «страждати»

З тих часів монастирські печери збереглися майже без змін. В їх основі – довга (майже 40 метрів завдовжки) підземна галерея із кількома відгалуженнями – загальна довжина вирубаних ченцями у кам’яній товщі підземних коридорів сягає 270 метрів.

Варто додати, що святість Страдчанської гори та храмів підтвердив навіть Папа Римський Пій XI. Паломники та просто мандрівники навіть нині розповідають про особливу атмосферу, яка панує у печерах.

#Страдч #скельниймонастир #місцесили

15 Likes

beautifull views there @Interlan

4 Likes

Wow… beautiful @Interlan

Thank you for sharing this amazing post with us here on connect.

Best regards.

4 Likes

@Interlan Невероятное место! Я читала про Страдч, когда планировала поездку в Карпаты, но даже не думала, что это настолько завораживает. В тот раз у нас был другой маршрут (1, 2, 3), буду помнить об этом месте на будущее. Спасибо за интересный пост.

Кстати, он отлично подходит для ежемесячной темы #monthlytopic, присоединяйтесь!

4 Likes

Да, приезжайте, Вам понравится.

Рекомендую при поездке в Карпаты еще и Розгирче

Делал пост ранее…

2 Likes

thank you!

1 Like

Люблю такі місця. Дякую за цікаву розповідь та фото, які дають хороше уявлення про місце. Можливо, колись потраплю туди.

2 Likes

Я теж)

Інші мої розповіді про місця сили в Україні за хештегом #місцесили

2 Likes

Бачила, що у Вас є ще дописи, @Interlan . Згодом озанйомлюся.

Щоб людина точно побачила відповідь, тегайте її за допомогою @ (спливатиме список пропонованих користувачів). Тоді користувачу буде сповіщення.

1 Like

@YuliiaZa добро

2 Likes