Sljeme/Hrvatska
Sljeme je vrh zagrebačke planine Medvednice.
Medvednica se nalazi uz sam grad Zagreb.
Vrh je Sljeme na 1033 metra nadmorske visine. Do Sljemena se može doći asfaltiranom cestom, pješačkim i biciklističkim stazama te naravno žičarom.
Sljeme je najdraže izletište Zagrepčana, a često ga posjećuju i turisti.
Na vrhu se nalazi radio televizijski toranj sa vidikovcem, visok 169 metara. Odlazak gore na vidikovac naplaćuje se 10 eura.
Na vrhu se nalazi i skijaška staza za utrke svjetskog kupa u slalomu za žene Snježna kraljica.
Utrke se odvijaju svake godine u siječnju i poznate su diljem svijeta.
Na Medvednici se nalazi i hotel Tomislavov dom sa tri zvijezdice ***.
Žičara Sljeme
Žičara Sljeme vodi stazom dugom 5017 metara do vrha Sljemena. Opremljena je WiFi mrežom. Ima 84 kabine/gondole sa osam sjedećih mjesta.
Prva vožnja je ujutro u 10 sati. Od polazne postaje do vrha/vidikovca traje oko 22 minute. Brzina vožnje je prosječno oko 20 kilometara na sat. Vožnja je vrlo tiha i ugodna. To je bila moja prva vožnja žičarom i bilo je super, lijepo iskustvo!!
Zgrada žičare je vrlo lijepa i moderna. Vani je parkiralište koje se ne naplaćuje.
U dvije etaže podzemne garaže ima više od 200 parkirnih mjesta i naplaćuje se 0,88 eura po satu.
U gondoli se mogu prevoziti bicikli, djeca u dječjim kolicima, osobe u invalidskim kolicima.
S vanjske strane gondole su držači za skije i skijašku opremu.
Cijena karte u oba smjera za posjetitelje koji nisu iz Zagreba je najskuplja i naplaćuje se 16,59 eura!!!
Dok građani grada Zagreba plaćaju tu istu kartu oko 9 eura! Dakle skoro duplo jeftinije!
Mi smo nekih 70, 80 kilometara od Zagreba, iz Varaždina. I mi znači plaćamo skoro duplo skuplju kartu isto kao i turisti iz Njemačke, SAD-a, Japana…
To je strašno, to je čista diskriminacija! A koliko je to po zakonu, to je upitno.
Eto samo taj jedan minus zbog cijene karte, sve ostalo je bilo super!
Ako ikada imate priliku, posjetite Žičaru i Sljeme!!!
U nastavku nekoliko fotografija:
Pogled na modernu zgradu Žičare sa parkirališta
Ulaz u zgradu Žičare
Pogled iz gondole tokom vožnje
Pogled iz gondole tokom vožnje
Skijaška staza Snježna kraljica
Hotel Tomislavov dom sa tri ***
RTV toranj visok 169 metara
Ona skupa karta za vožnju Žičarom
Nadam se da vam se ova priča svidjela…
Posjetite Zagreb, Sljeme, Hrvatsku