Sljeme- vrh zagrebačke planine Medvednice i moderna zgrada Žičare

Sljeme/Hrvatska

Sljeme je vrh zagrebačke planine Medvednice.

Medvednica se nalazi uz sam grad Zagreb.

Vrh je Sljeme na 1033 metra nadmorske visine. Do Sljemena se može doći asfaltiranom cestom, pješačkim i biciklističkim stazama te naravno žičarom.

Sljeme je najdraže izletište Zagrepčana, a često ga posjećuju i turisti.

Na vrhu se nalazi radio televizijski toranj sa vidikovcem, visok 169 metara. Odlazak gore na vidikovac naplaćuje se 10 eura.

Na vrhu se nalazi i skijaška staza za utrke svjetskog kupa u slalomu za žene Snježna kraljica.

Utrke se odvijaju svake godine u siječnju i poznate su diljem svijeta.

Na Medvednici se nalazi i hotel Tomislavov dom sa tri zvijezdice ***.

Žičara Sljeme

Žičara Sljeme vodi stazom dugom 5017 metara do vrha Sljemena. Opremljena je WiFi mrežom. Ima 84 kabine/gondole sa osam sjedećih mjesta.

Prva vožnja je ujutro u 10 sati. Od polazne postaje do vrha/vidikovca traje oko 22 minute. Brzina vožnje je prosječno oko 20 kilometara na sat. Vožnja je vrlo tiha i ugodna. To je bila moja prva vožnja žičarom i bilo je super, lijepo iskustvo!!

Zgrada žičare je vrlo lijepa i moderna. Vani je parkiralište koje se ne naplaćuje.

U dvije etaže podzemne garaže ima više od 200 parkirnih mjesta i naplaćuje se 0,88 eura po satu.

U gondoli se mogu prevoziti bicikli, djeca u dječjim kolicima, osobe u invalidskim kolicima.

S vanjske strane gondole su držači za skije i skijašku opremu.

Cijena karte u oba smjera za posjetitelje koji nisu iz Zagreba je najskuplja i naplaćuje se 16,59 eura!!!

Dok građani grada Zagreba plaćaju tu istu kartu oko 9 eura! Dakle skoro duplo jeftinije!

Mi smo nekih 70, 80 kilometara od Zagreba, iz Varaždina. I mi znači plaćamo skoro duplo skuplju kartu isto kao i turisti iz Njemačke, SAD-a, Japana…

To je strašno, to je čista diskriminacija! A koliko je to po zakonu, to je upitno.

Eto samo taj jedan minus zbog cijene karte, sve ostalo je bilo super!

Ako ikada imate priliku, posjetite Žičaru i Sljeme!!!

U nastavku nekoliko fotografija:

Pogled na modernu zgradu Žičare sa parkirališta

Ulaz u zgradu Žičare

Pogled iz gondole tokom vožnje

Pogled iz gondole tokom vožnje

Skijaška staza Snježna kraljica

Hotel Tomislavov dom sa tri ***

RTV toranj visok 169 metara

Ona skupa karta za vožnju Žičarom

Nadam se da vam se ova priča svidjela…

Posjetite Zagreb, Sljeme, Hrvatsku :wink:

:blush: :croatia:

54 Likes

Označila bi svoje prijatelje da lakše mogu vidjeti ovu moju priču o žičari i Sljemenu.

Hvala vam što ćete pogledati i nadam se da će vam se svidjeti.

Hvala unaprijed na vašim komentarima :pray:

@Stephanie_OWL @OlgaKlimchik @PattyBlack @Sophia_Cambodia @plavarda

@TravellerG @Gezendunyali

@ChiaraMariaC @CAAG1959 @AjitThite

10 Likes

Hola @renata1 otra excelente publicación. Gracias por los datos y las espléndidas fotografías. Realmente me gustaron todas las fotos, pero las tomadas desde el teleférico y la hotel se llevan los aplausos. Acá en Uruguay pasa lo contrario con el precio de los boletos o pases, los nativos, todos, pagan muchos menos que los extranjeros. Tal vez sea por fomentar el turismo interno o la diferencia cambiaria, no está muy claro

Saludos desde Uruguay :uruguay: :uruguay: :uruguay:

5 Likes

Amazing post with beautiful pictures as always. The building architecture is very unique. The views from cable car looks stunning. Thank you @renata1 for sharing.

4 Likes

Hvala na vašim riječima pohvale @CAAG1959

Da, ovo je super što se tiče cijena u Urugvaju. Tako je i pošteno…

A vidite što se događa kod nas. To je strašno i nepošteno. Jednostavno sam ljuta, jako ljuta zbog ovih naših vlasti i sustava.

Ali jedan mali čovjek ne može ništa, nažalost…

3 Likes

Hvala na vašim lijepim i pohvalnim riječima @Rohan10

Drago mi je da vam se svidjelo.

3 Likes

BRAVO @renata1 SUPER $ PROMOCIJA…

SAM SEM VELIKOKRAT OD DALEČ OPAZOVAL SLJEME www.sljeme.hr NAZADNJE LANI IZ NAŠE :slovenia: ALI SOSEDNJE GORE KUM 1220M…

KO SPREMLJAM VAŠE (HRVAŠKE) PORTALE ALI INTERNET OBJAVE SPLOH NI ZRAVEN SLJEMENA… JE RES ZIMSKO SMUČANJE TUKAJ NAJBOLJ ZANIMIVO…

NAJ HKRATI POHVALIM NAŠ SLOVENSKI MARIBOR IN POHORJE ZA LEPO INTERNET SODELOVANJE… TAM PRI VAS PA JE VEDNO ČAS ZA OBČASNE PRISPEVKE IZ VRHA GORE SLJEME IN POGLED NA MILIJONSKO MESTO ZAGREB… :slightly_smiling_face: :slightly_smiling_face: :slightly_smiling_face:

SEM VESEL DA RENATA TAKO LEPO OBJAVLJAŠ V EMINENTNI DRUŽBI MEDNARODNIH GOOGLE LOKALNI VODNIK CONNECT SKUPNOSTI…

SREČNO @Perko :slightly_smiling_face: .

5 Likes

Hvala vam na lijepim riječima @Perko

Drago mi je da vam se priča svidjela…

3 Likes

Extremely Happy to see your post after the disaster…

Great, dear LG friend @renata1 !

Congratulations for your success.

Very good photos which suit the post very well.

:+1: :heart:

The narration is a bit lengthy… But, interesting.

Thanks for tagging me in this beautiful post… Dear friend.

:+1: :bouquet: :pray:

3 Likes

Grazie @renata1 bel post completo. Scusa il ritardo ma sono stato in giro per l’Italia in bicicletta e sono rientrato ieri. Anche gli italiani pagano meno? :slightly_smiling_face: :slightly_smiling_face:

Ciao dall’Italia

Paolo

1 Like

Hvala vam na pohvalama gospodine @TravellerG

Da, pripovijedanje je malo poduže ( obično pišem u svojim objavama kraće tekstove).

Ali zapravo navela sam samo ono najbitnije…

Što mislite o cijeni vožnje žičarom @TravellerG , @Rohan10 , @Perko , @plavarda ?

Još uvijek se nisam potpuno smirila zbog te cijene, jer to stvarno nije pošteno i u redu.

Diskriminacija…

HVALA @renata1 ZA MNENJE ZA DOPOLNITEV JAVNE OBJAVE GLEDE SLJEME IN € VOZOVNICA…

SEM DOKAJ NOVI NA GLV CONNECT PA IMAM SVOJO VIZIJO REŠEVANJE PROBLEMOV KOT ŽE POTRJEN GOOGLE EXPERTS PRODUCT STROKOVNJAK ZA 3 IZDELKE…

GLEDE RAZLIKE V CENI VOZOVNICE BI SE LOTIL PROBLEMATIKE TAKOLE :

:1st_place_medal: OBVESTILO GOOGLE KOT ČLANEK GLEDE INTERNET LOGOTIP PRODAJALEC KARTE IN RAZLIKE (TO SI OPRAVILA TI RENATA IN SUPER POHVALA ZA LEP ČLANEK)

:2nd_place_medal: DRUGA ZADEVA OBVESTITEV PREDSEDNIK REPUBLIKE HRVAŠKE www.predsjednik.hr GLEDE DENARNEGA POSLOVANJA…

:3rd_place_medal: TRETJA ZADEVA PA TUDI INTERNET POLICIJO www.interpol.int GLEDE € DELA VLADE REPUBLIKE HRVAŠKE…

OPOMBA ~ TUDI SAM SEM TAKO RAVNAL KO ŽE 3 MESECE ČAKAM $ ZASLUŽEK NA TEJ APLIKACIJI…

ŠE NASVET ~ NAJPREJ UREDITEV SPLETNE POVEZAVE IN NATO UPORABA GMAIL POŠTA ZA OBVEŠČANJE IN INFORMACIJE…

:slightly_smiling_face: :slightly_smiling_face: :slightly_smiling_face:

MISLIM DA LAHKO PRIČAKUJETE TAM ISTE € CENE IN % POPUSTI ZA DRUŽINE ALI SKUPINE…

SREČNO @Perko :slovenia: … .

3 Likes

Hahaha @plavarda

Plaćaju li i Talijani manje?

:sweat_smile: :wink:

Ne, nažalost, Talijani plaćaju isto kao i mi iz Varaždina.

I kao svi ostali turisti iz bilo koje zemlje svijeta.

Samo građani grada Zagreba plaćaju jeftinije…

2 Likes

A joj…

@Perko dali smo upit zašto je tako velika razlika u cijeni karte? I odgovorili su ovako;

Zagrepčani plaćaju gradu Zagrebu porez i prirez ( mi ostali naravno ne) i zato im oni idu na ruku i da im malo olakšaju, zato manje cijene.

Zapravo sve je na gradskoj vlasti, kako oni odluče…

Pa i mi u Varaždinu plaćamo gradu prirez, ali nemamo niže cijene za recimo kazalište, muzeje, kino, koncerte i slično.

Za sve su cijene jednake :thinking: :frowning_face:

2 Likes

Hello @renata1 ,

thank you very much for tagging me. :blush: :bouquet:

Yes, I agree with you, the price for the cableway is unfair. :disappointed_relieved:

Everyone should pay the same price no matter where they come from in my opinion. :blush: :earth_africa:

Your Local Guides Connect-post is very amazing and great! :star_struck: :bouquet: :sparkles:

And all your photos are also very beautiful! :star_struck: :bouquet: :national_park:

Thank you very much for writing about your great journey! :star_struck: :national_park: :sparkles:

It’s fantastic to hear that you had an amazing journey, how I see your photos, I only can believe that it was very amazing! :smiling_face_with_three_hearts: :bouquet: :hugs:

I wish you a great weekend! :grinning:

Many warm greetings to you from Hamburg, Germany! :blush: :star2: :de:

2 Likes

Bellissimo post @renata1 e bellissimo il posto! Io adoro andare sulla funivia anche se su alcune molto alte ho avuto un pó di paura… :smile: però è una sensazione bellissima! Mi sembra di volare e si può godere di panorami mozzafiato :heart_eyes: . Spiacevole per i visitatori la differenza di prezzo. Anche qui da noi succede questo, per esempio per parcheggiare in un famoso ospedale qui della mia zona spendiamo 2 euro all’ora ma per i residenti del comune dove è situato l’edificio è gratis! E parliamo di un posto dove si va per curarsi e dove I residenti possono andarci a piedi o con i mezzi pubblici. Questo è veramente brutto, incentiva la gente ad usare la macchina per una breve distanza! Quante ingiustizie a questo mondo mia cara! Grazie per avermi taggato, sai che adoro leggere delle meraviglie del tuo Paese :heart: Foto super! :hugs:

2 Likes

I truly like your photographs

2 Likes

Hvala vama draga @ChiaraMariaC na lijepom komentaru.

Drago mi je da ste uživala u mojoj priči…

2 Likes

You’re welcome, @renata1 ! :blush: :white_flower: :cherry_blossom:

I wish you a great day! :grinning: :sunglasses:

Many warm greetings to you from Hamburg, Germany! :blush: :star2: :de:

1 Like