Sarma - domaći specijalitet 😋

Ovo je sarma, autohtono starinsko hrvatsko jelo.

Pravo domaće jelo koje se tradicionalno priprema na staru godinu.

Priprema se tako da se miješano mljeveno meso sa svim začinima zamota u listove kupusa i kuha lagano oko 2 sata u domaćem kupusu ( mi zovemo još zelje) i sa suhim domaćim mesom.

Tradicionalno jelo koje se priprema odavno.

Kraj gdje ja živim, to je sjeverozapadna Hrvatska poznat je po SARMI.

Kao prilog servira se pire :sweet_potato:

krumpir.

Ako dođete u Hrvatsku zimi, obavezno probajte sarmu, odlična je! :yum:

Moj današnji ručak

SARMA :innocent:

Sirove zamotane sarmice, spremne za kuhanje.

Sarma se kuha u loncu.

:blush: :croatia:

Dragi lokalni vodiči, molim vas pogledajte ovo tradicionalno hrvatsko jelo.

23 Likes

@OlgaKlimchik

@plavarda

@JaneBurunina

@TravellerG

@BorrisS

priprema li se ovo ili neko slično jelo i u vašim krajevima??

3 Likes

Привет, @renata1

С Новым годом! :christmas_tree: :santa: :tada:

У нас в украинской кухне есть подобное популярное традиционное блюдо, которое называется голубцы. Готовим мы голубцы из мясного фарша, специй, риса или пшена, с добавлением тушеных моркови, томатов. Заворачиваем в листья квашеной или свежей капусты.

Это блюдо одно из самых любимых у нас в семье. Моя бабушка всегда готовила его в Сочельник, у нас это 6 января по Православной традиции.

Вы добавляете также картофель в сарму?

2 Likes

Hvala vam na odgovoru @JaneBurunina

Želim vam sve najbolje u Novoj godini, puno zdravlja i sreće :wink:

Da, to je vrlo slično jelo sarmi samo što mi ne stavljamo mrkvu i rajčicu.

Ja ne stavljam krumpir u sarmice, krumpir je kao prilog.

2 Likes

Ciao @renata1 capisco dalle tue foto che è un piatto tipico dei paesi balcanici, con le dovute varianti per ognuno. In Romania ho mangiato il sarmale che mi è piaciuto tantissimo, e se vengo invitato da qualche amico rumeno in Italia, sanno benissimo che gradisco molto questo piatto e me lo preparano. Anche da voi esiste la variante con le foglie di vite?

Per quanto riguarda l’Italia c’è la gtradizione delle lenticchie che da tradizione dovrebbero garantire molti soldi per l’anno nuovo , pertanto grandi scorpacciate di lenticchie per avere tanti soldi!!!

Io invece ieri mi sono fatto dei ravioli fatti in casa con ripeno dei funghi che trovo sempre il 26 dicembre, gli ultimi della stagione, molte volte li raccolgo dalla terra già congelati per il freddo, e a volte sotto la neve! LI ho conditi con burro, parmiggiano e papavero. Ecco qui la foto. e ancora auguri di un prospero 2022 a tutti gli amici.

3 Likes

Hvala vam na komentaru gospodine @plavarda .

Ne, ovdje kod nas se ne upotrebljavaju listovi vinove loze samo isključivo listovi domaćeg kiselog kupusa.

Ovaj vaš tanjur izgleda jako primamljivo.

Svaka čast na trudu za branje gljiva po hladnoći ili čak snijegu.

Svako dobro u Novoj godini!

2 Likes

Very interesting post, friend @renata1

Thanks for sharing this information…

As a pure vegetarian, I searched Google and got a recipe of “Vegetarian Yaprak Sarma” recipe… Will try this…

Best wishes…

PS:

For indian Hindus, Sharma/Sarma is a SURNAME!

just for your information…

2 Likes

Isprobajte vegetarijanski recept, pa nam ispričajte svoje dojmove @TravellerG

Da, znam da je to prezime, već sam ga negdje pročitala.

1 Like

I have already asked my wife to do the needful…

Surely will update, once she is free…

Regards, @renata1

2 Likes

Svaka čast vašoj ženi @TravellerG

Lijepo je kad vas tako sluša ha ha :grin:

2 Likes

:+1: thanks dear friend

@renata1

1 Like

@renata1 As JaneBurunina said we make very similar meal named golubtsy. But we rarely use plain meat in them, usually we add rice and vegetables (the same filling I described in the receipt of stuffed pepper and whole receipt is the same) and boil them in tomato souce or sour cream (or both).

Have I caught it right that you use not fresh, but fermented cabbage (sour cabbage)? Never heard it, we use fresh leaves.

2 Likes

Da, @OlgaKlimchik mi koristimo listove kiselog kupusa i rezani kiseli kupus.

Naravno domaći obavezno od naših proizvođača iz okolice Varaždina.

2 Likes

@renata1 It’s interesting, I think it should be tasty. I should make some whole fermented cabbage leaves at the same can together with sauerkraut to try this variant.

1 Like