2019 végén valóra vált az álmom, és ellátogattam Marokkóba. A barátaimmal sétáltam a varázslatos Majorelle kertben Marrakechben, majd megcsodáltuk az ország néhány fontos emlékművét. Ezúttal Volubilisról szeretnék mesélni, egy 2300 éves régészeti lelőhelyről, amely Marokkó római korszakához nyúlik vissza.
A római kultúra a Kr.e. harmadik század körül a marokkói történelem elválaszthatatlan részévé vált. Addigra Afrika felhívta magára Róma figyelmét, mivel a birodalomnak bővülnie kellett. Három évnyi háborúzás után a rómaiak letelepedtek Észak-Afrikában, így megerősítve hatalmukat a mediterrán térség felett. Volubilis az észak-marokkói város, II. Juba és fia, Ptolemaiosz uralma alatt virágzott, és remek kapcsolata volt a Római Birodalommal. Mindez megváltozott, amikor a hírhedt császár, Caligula hatalomra került. Volubilis politikailag szenvedett, majd hamarosan a római hatalom a végéhez közeledett a térségben, így a rómaiak elhagyták a régiót.
Manapság Volubilis régészeti lelőhely. Amikor belépsz, az első dolog, amit észreveszel, hogy gyönyörű fák, virágok és hegyek veszik körül a helyet. Ahhoz, hogy eljuss a városhoz, meg kell másznod a régi kő-lépcsőket, majd végigsétálni egy ókori római út mentén.
Miután elértél a műemlékhez, azonnal elfelejted, hogy Marokkóban vagy. Olyan érzés, mintha belépnél egy másik világba, egy másik korban. A hely akkora, mint egy tökéletesen felépített kis falu. Szemünk elé tárul, hol szüretelték az emberek olajbogyókat az olajhoz, hogyan, hol dolgoztak és éltek. Az információs táblák minden pontot bemutatnak angolul, franciául és arabul, ám ezek nélkül is könnyű elképzelni, hogy néztek ki az épületek akkoriban. Néhány maradvány házakra emlékeztet, mások palotákra és kapukra.
Sok követ és csempét római stílusban díszítettek. Találhatók jó állapotban fennmaradt, autentikus emberi motívumokkal díszített padlók is.
Amikor ott jártam, hallottam egy történetet egy gólyáról, aki már hosszú ideje Volubilis egyetlen lakója. Az egyik oszlop tetején láttam meg a fészkét, és volt szerencsém látni a madarat is. Hihetetlen élmény volt.
A római időkben Volubilis volt az egyik fő olívaolaj-termelő központ, amely a gazdaság virágzásához vezetett. A helyszínen még mindig vannak olajfák és virágok, de ma senki sem sajtol olajat a városban. Az egykor élénk város a múlt emlékművé vált, és az UNESCO világörökség része lett.
Szeretsz történelmi helyekre látogatni utazásaid során? Oszd meg tapasztalataid kommentben.