Varaždin, Hrvatska
Fino, ukusno jelo-Sarma.
Sarma je naše autohtono, domaće i starinsko jelo.
To je zimsko jelo, pa mogla bi i reći kraljica zime.
To je jelo od miješanog mljevenog mesa i riže umotani u listove domaćeg kiselog kupusa.
Naravno uz dodatak začina za meso, sol, papar, češnjak, peršin, crvene mljevene slatke paprike.
Ovo jelo mi je super fino i obožavam ga. Poslužuje se uz pire krompir. I malo slanine ili dimljenog svinjskog mesa.
@renata1 Ciao Renata, sì conosco questo piatto. L’ho conosciuto in Romania dove si chiama “sarmale” e anche per la Romania e la Moldavia è il piatto tipico. Quando ho voglia di mangiarne ho un’amica moldava che me lo fa. E’ una delle cose che più ho apprezzato della cucina romena, in verità non molto ricca rispetto a quella italiana. Altro piatto che ho apprezzato sono le ciorbe, minestre di verdure in genere. Buon appetito. Paolo.
Hola @renata1, realmente se ve delicioso para el invierno, cuando necesitamos más calorías.
Acá, se prepara un plato parecido en la preparación, pero, con la carne picada envuelta en hojas de Parra (vid). Saludos desde Uruguay
Ok @Annaelisa
To je sezonsko, zimsko jelo, tako da ga jedemo svake godine oko Nove godine jer je to tradicija…
Znači jedemo rijetko, ali ja sarmu obožavam
Pozdrav, Renata
Ciao Renata sembra veramente delizioso Quando ero piccola mia mamma preparava qualcosa di simile ma se non ricordo male utilizzava la salsiccia al posto della carne macinata. Potrei chiedere alla mia mamma se è corretto ma penso che non se lo ricorda più ormai non ricorda quasi più niente…
Buona giornata @renata1 continua a condividere le vostre specialità culinarie è interessante vedere come cambiano le ricette da un Paese all’altro!
Ciao
Patrizia
Hvala vam gospodine @P_LAVARDA na komentaru. Zanimljivo, znači sarma se kuha i u Rumunjskoj. Čak je i ime slično.
Eto sad znam jedan novi detalj.
Pozdrav, Renata…
Hvala vam na komentaru @CAAG1959
Eto sad znam da se ovo jelo kuha i u Urugvaju. Dobila sam jednu novu informaciju.
Da, kažete sa listovima vinove loze?
Čula sam informacije da neki i u Hrvatskoj prave sarmu sa listovima vinove loze. Ali to je rijeđe i čini mi se da je takav način u Dalmaciji.
Prava domaća sarma je sa listovima kiselog domaćeg kupusa.
Volite li jesti to jelo?
Hola @renata1. Si, me encanta, pero, comerlo en pleno invierno, al igual que allí, es un plato caliente. También hay quienes, sustituyen las hojas de parra, por hojas de repollo (col).
Saludos desde Uruguay