Potražnja za hranom bez glutena postala je veća nego ikad. Sve više i više ljudi oko mene drže bezglutensku dijetu zbog zdravstvenih razloga ili jednostavno zato što žele isprobati ovaj način prehrane.
Što je gluten? Ovo je vrsta proteina koja se obično nalazi u pšenici i ostalim žitaricama. Netolerancija na gluten je nemogućnost tijela prerađivati ovaj protein.
Ja osobno nisam osjetljiva na gluten, ali volim lakše obroke. Zato imam puno omiljenih jela i salata bez glutena. Neka bezglutenska jela i salata koja mi se sviđaju možete naći niže. Nadam se da ću ovako vam dati dobre ideje isprobati kod kuće neka od njih, pogotovo ukoliko morate držati bezglutensku dijetu.
Zelena salata s kvinojom
Ova ukusna zelena salata savršena je za lagani ručak. Priprema se s zelenom salatom, nasjeckanim rajčicama, pečenim crvenim paprikom, kvinojom te sjemenkama bundeve. Kad sam naručila ovu salatu u restoranu, poslužili su mi je s gustim jogurtom koji je bio pomiješan sa koprom.
Zelena salata s avokadom
Bit ćete zaprepašteni po svježini i bogatstvu ove salate. Baza je opet zelena salata, ali ovog puta dodaju se kriške avokada, nasjeckane “cherry” rajčice, te na vrhu stavljaju se klice rotkvicama. Avokado i klice čine ovu salatu hranjivom i zdravom. Možete dodati isto balzamičnim octom kako bi ukus postao još bogatiji.
Povrtna salata sa orasima
Ova povrtna salata je također dobra opcija za ljude koji drže bezglutensku dijetu. U njoj imamo raznovrsno povrće poput krastavaca, rajčice te crvenog kupusa. Ono što je čini posebnom su orasi i masline, te prstohvat crvenog dimljenog papra na vrhu. Apsolutno je ukusna!
Pirjani krumpir
Zaista je vrlo jednostavno napraviti pirjani krumpir ili takozvani krumpir sauté kod kuće. Prvo se krumpir mora skuhati u kipućoj posoljenoj vodi, a zatim se mora isjeći na komade željene veličine. Onda komade krumpira pržite u tavi s maslinovim uljem, pa se dodaje malo kopra, paprike i češnjaka. Rezultat je odličan te je super ukusno!
Piletina sa brokulom
Ovo jelo sam jednom naručila u restoranu. Tada sam pokušavala izbjegavati gluten, te mi se činilo da je obrok s mesom i povrćem dobra opcija. Komadići piletine bili su zaista nježne te bili su posluženi s dodatkom brokule, karfiola i mrkve. Odozgo bio je umak sličan vinegreta. Definitivno preporučujem da ovo jelo pokušate napraviti kod kuće.
Svinjski kotlet s povrćem
Ovo zadovoljavajuće jelo naručila sam u jednoj pivovari, te svidjelo mi se da je porcija dovoljna za dvoje. Meso bilo je zaista mekano i sočno te ukus je bio savršeno nadopunjen ukusom povrća sa strane. Ukoliko kuhate sličan svinjski kotlet kod kuće, možete dodati malo pečenog krumpira i mrkve, ili gljive na žaru.
Koja su vaša omiljena bezglutenska jela ili salate? Podijelite svoje fotografije u komentarima u nastavku.