Neka od mojih omiljenih salata i jela bez glutena

Potražnja za hranom bez glutena postala je veća nego ikad. Sve više i više ljudi oko mene drže bezglutensku dijetu zbog zdravstvenih razloga ili jednostavno zato što žele isprobati ovaj način prehrane.

Što je gluten? Ovo je vrsta proteina koja se obično nalazi u pšenici i ostalim žitaricama. Netolerancija na gluten je nemogućnost tijela prerađivati ovaj protein.

Ja osobno nisam osjetljiva na gluten, ali volim lakše obroke. Zato imam puno omiljenih jela i salata bez glutena. Neka bezglutenska jela i salata koja mi se sviđaju možete naći niže. Nadam se da ću ovako vam dati dobre ideje isprobati kod kuće neka od njih, pogotovo ukoliko morate držati bezglutensku dijetu.

Zelena salata s kvinojom

Ova ukusna zelena salata savršena je za lagani ručak. Priprema se s zelenom salatom, nasjeckanim rajčicama, pečenim crvenim paprikom, kvinojom te sjemenkama bundeve. Kad sam naručila ovu salatu u restoranu, poslužili su mi je s gustim jogurtom koji je bio pomiješan sa koprom.

Zelena salata s avokadom

Bit ćete zaprepašteni po svježini i bogatstvu ove salate. Baza je opet zelena salata, ali ovog puta dodaju se kriške avokada, nasjeckane “cherry” rajčice, te na vrhu stavljaju se klice rotkvicama. Avokado i klice čine ovu salatu hranjivom i zdravom. Možete dodati isto balzamičnim octom kako bi ukus postao još bogatiji.

Povrtna salata sa orasima

Ova povrtna salata je također dobra opcija za ljude koji drže bezglutensku dijetu. U njoj imamo raznovrsno povrće poput krastavaca, rajčice te crvenog kupusa. Ono što je čini posebnom su orasi i masline, te prstohvat crvenog dimljenog papra na vrhu. Apsolutno je ukusna!

Pirjani krumpir

Zaista je vrlo jednostavno napraviti pirjani krumpir ili takozvani krumpir sauté kod kuće. Prvo se krumpir mora skuhati u kipućoj posoljenoj vodi, a zatim se mora isjeći na komade željene veličine. Onda komade krumpira pržite u tavi s maslinovim uljem, pa se dodaje malo kopra, paprike i češnjaka. Rezultat je odličan te je super ukusno!

Piletina sa brokulom

Ovo jelo sam jednom naručila u restoranu. Tada sam pokušavala izbjegavati gluten, te mi se činilo da je obrok s mesom i povrćem dobra opcija. Komadići piletine bili su zaista nježne te bili su posluženi s dodatkom brokule, karfiola i mrkve. Odozgo bio je umak sličan vinegreta. Definitivno preporučujem da ovo jelo pokušate napraviti kod kuće.

Svinjski kotlet s povrćem

Ovo zadovoljavajuće jelo naručila sam u jednoj pivovari, te svidjelo mi se da je porcija dovoljna za dvoje. Meso bilo je zaista mekano i sočno te ukus je bio savršeno nadopunjen ukusom povrća sa strane. Ukoliko kuhate sličan svinjski kotlet kod kuće, možete dodati malo pečenog krumpira i mrkve, ili gljive na žaru.

Koja su vaša omiljena bezglutenska jela ili salate? Podijelite svoje fotografije u komentarima u nastavku.

105 Likes

Hello @KatyaL ,

Thanks for the lovely meals. I just got some new ideas for dinner this week. Here’s one of my favourite gluten-free meals:

11 Likes

@KatyaL looks delicious

6 Likes

Woww all dishes are looking yummy. It’s tempting. Thanks for sharing it with us @KatyaL .

5 Likes

Thats a deliciously yummy post @KatyaL. I am drooling now, even though I am fasting. Any salad (except for pork/ ham) is always my favorite. The riot of vivid colors, the texture, the smell and the taste, they all make me want to eat more. Thanks for sharing your favorite salads with us. The other day I made colorful vegetables for my iftaar (breakfast for the Muslim after a fasting day). It was wonderful. So felt like sharing it with you all too. And yes, it was totally gluten free as well.

7 Likes

@KatyaL Thanks for this post and informing us aboutgluten-free salads and dishes which is new to me :blush:

As I am only aware of different types of salads and Raita. Thanks for sharing!

I have shared some dishes collage from my visit last time at the Pan Pacific Sonargaon Hotel in Dhaka.

Happy Guiding!

7 Likes

Hi @And12-X2 ,

Thanks for your comment! Do you have a favorite gluten-free dish that you would like to share with us?

3 Likes

Hi @Rohan10 ,

Thank you for your reply. It would be great to see some photos of your favorite gluten-free dishes. Are you following any diets?

3 Likes

That’s a great dish @SoniaK and it looks absolutely delicious! Thanks a lot for showing us your version of gluten-free dish :slightly_smiling_face:

4 Likes

Mouth watering photos :drooling_face: :drooling_face: :drooling_face: @KatyaL

9 Likes

Hi @ShafiulB ,

I’m glad you’ve read and leant something new :slightly_smiling_face: I really like the salads you shared here. I eat salads very often you are giving some great ideas!

4 Likes

Hi @MahabubMunna ,

Thanks for your comment :slightly_smiling_face: I’m glad you liked the dishes. Do you have a favorite gluten-free dish or salad? Feel free to share with us.

2 Likes

Thank you for sharing such delicious plates @KatyaL

They are looking delicious too.

2 Likes

@KatyaL It’s look very delicious, I wish I could taste it someday,

2 Likes

Hello @KatyaL All look great and new post thoughts :+1: . I loved the post that it can be very healthy to those in a Diet . Most of the dishes like natural and fresh :ok_hand: ingredients.

Thanks

1 Like

Hello @KatyaL

The Salads look really tempting. :heart_eyes:

And you are right, the demand is increasing for gluten free food every day.

People are getting really health conscious about it.

RamboRazor