Najpiękniesze miejsce, w którym byłam - Bieszczady, Polska

Najpiękniejsza część Bieszczad to Bieszczadzki Park Narodowy, znajduje się w południowo- wschodniej Polsce. Stanowi część dwóch pasm górskich w Karpatach.

Pojechałam tam na cztery dni z przyczepą kampingową. Poznałam ludzi, zobaczyłam piekno i zakochałam się.

Kolejna moja wizyta trwała ROK. :slightly_smiling_face:

Znalazłam pracę i spokój. Piękno tego miejsca każdego dnia mnie zachwycało.

Przeszłam wiele kilometrów i za każdym rogiem pojawiało się coś niezwykłego.

Najwyższym szczytem w Bieszczadzkim Parku Narodowym jest Tarnica 1346m.n.p.m.

Przecudowne widoki i niecodzienna roślinność przywita naz na szlakach Połoniny Caryńskiej i Połoniny Wetlińskiej . Szczególnie pięknie jest tam jesienią.

Lato ma niezwykle intensywne kolory

A zimą możemu być zupełnie sami. Chyba, że uda nam się spotkać niedżwiadka, rysia lub inne zwierzęta. Większość moich zimowych wypraw była w pojedynkę. Ale piękno jest zapierające dech w piersiach.

Częstym widokiem są Konie Huculskie.

Na terenie Bieszczad znajduje się też wiele ciekawej architektury.

Oto przykład Cerkiew w Hoszowie

Bieszczady to miejsce gdzie z łatwością znajdziemy nocleg i pożywienie. Ludzie są tu bardzo gościnni, pomocni i … ciekawi innich.

W miejscach zupełnie niespodziewanych natkniemy się na atrystów tworzących wśród pięknej przyrody, profesorów którzy przyjechali odpocząć od zgiełku miasta czy tzn. bieszczadzkich meneli - ludzi mających swój własny świat.

Macie takie miejsce do, którego wracacie?

28 Likes

Hi @AgataZietal

Biesyczady are very nice in your pictures.

It’s not far from my hometown Kosice…

If you would like to visit Kosice 25.4.2020 we have a meeting here:

https://www.localguidesconnect.com/t5/General-Discussion/Ko%C5%A1ice-Tokaj-2-meet-ups-for-getting-to-know-the-history-and/td-p/2181345#.XlTWdDeZF8Q.link

Regards from Slovakia.

Karol

3 Likes

@KarolT

Dziękuję bardzo. Chętnie bym skorzystała z zaproszenia. Jednak teraz jestem w Anglii.

Pozdrawiam

3 Likes

Hi @AgataZietal ,

What a wonderful post! Thanks so much for writing and sharing it with everyone on Connect! I’m glad that my story about Bled, Slovenia inspired you to share this amazing place with us! Bieszczadzki Park Narodowy looks really beautiful!

2 Likes

@AgataZietal It is so beautiful. Your photos are amazing. I wish to visit it someday. :slightly_smiling_face:

Here is the place I would like to visit it once more. https://www.localguidesconnect.com/t5/General-Discussion/See-you-again-Mount-Hakkoda-DeepJapan/td-p/1938919

Thank you for sharing this wonderful post with us.

4 Likes

Congratulation @AgataZietal to Friday favorite selection.

Karol

1 Like

@KarolT

Thank you.

1 Like

Bardzo ładne zdjęcia, gratuluję.

1 Like

Piękne miejsce. Tak blisko i tak daleko zarazem. Ech jeszcze rok może dwa, dzieci bedą większe i ja z moją Yin tam zawitam. Pozdrawiamy serdecznie…

1 Like

Witam @Jolanta211

Dziekuję bardzo. Pozdrawiam

Witam @YiniYang

Polecam serdecznie. Cisza, spokój i niesamowite klimaty. Energię ziemi aż czuć w kościach. :slightly_smiling_face: