Najciekawsze angielskie muzeum w którym byłam, UK

Lubię muzea. Lubię oglądać stare rzeczy, poznawać ich historię. I lubię uwieczniać to na zdjęciach.

Angielskie muzea zawsze nas zaskakują, ale żadne nigdy nie znudziło. Istotne jest to, że muzea w większości są darmowe. Płatne są wystawy specjalne i muzea prywatne. Każde muzeum to tak naprawdę przygoda. Jest mnóstwo rzeczy, które można dotknąć, doświadczyć czy samemu stworzyć. Są interaktywne.

Tu chciałabym przedstawić najciekawsze muzeum w jakim do tej pory byłam. Jest to Science and Industry Museum w Manchester. Pojechaliśmy tam we dwójkę ja i mąż. Plan był: zobaczyć muzeum, a potem zwiedzić miasto. Myśleliśmy, że bez syna muzeum obejrzymy szybko - błąd. Nie udało się. Utknęliśmy w muzeum. Oferta skierowana do zwiedzających jest tak bogata, że nie sposób ogarnąć muzeum w jeden dzień. Już po wejściu odsłania się nowy, niesamowity świat.

Muzeum mieści się w kilku budynkach. Jest to połączenie architektury starej z nową. Na terenie muzeum znajduje się najstarsza stacja pasażerska na świecie, a na niej przedstawiona historia kolei. W odrębnych budynkach znajdują się wystawy tematyczne. Są wystawy stałe jak i tymczasowe.

Do wystaw stałych należy galeria tkanin gdzie o określonych godzinach możemy sami zobaczyć jak powstają tkaniny. Pracownicy dają pokaz tkactwa.

Inną ciekawą wystawą jest Connecting Manchester gdzie znajdziemy stare maszyny drukarskie i nowe komputery. I znów - sami możemy coś stworzyć.

Nie da się ominąć hali o nazwie Air and Space gdzie zobaczymy mnóstwo ciekawostek związanych z samolotami i nie tylko.

Najbardziej zatłoczona przez dzieci, ale i dorosłych jest wystawa pt. Experiment. To raj dla tych co lubią doświadczać osobiście.

Do tych wystaw stałych muzeum wciąż dodaje wydarzenia specjalne dzięki czemu chce się to muzeum odwiedzić ponownie.

Na terenie nie brakuje restauracji, żeby coś przekąsić. Dostępne są też miejsca gdzie można spokojnie spożyć własny prowiant.

Dla nas zwiedzanie tego muzeum było wielką przyjemnością i na pewno chcielibyśmy tam wrócić.

Wam, jeśli tylko macie chęć poznawania historii, nauki i techniki, jesteście ciekawi świata polecam to miejsce.

32 Likes

Wow, thank you for this post, @AgataZietal !

I feel like I had a private tour inside this fascinating museum. You definitely made me want to go there and spend hours in the Connecting Manchester and the Air and Space sections. Your photos are so amazing, too!

Which was your favourite exhibition room? Did you go back with your son? :slight_smile:

By the way, I’m changing the topic of your post to Travel, as this is the topic where Local Guides share the amazing places they’ve been to. To find out more about Connect topics, please check out What are Connect topics?.

I’m looking forward to finding out what other interesting museums you’ve been to!

6 Likes

@DeniGu

Dziękuję za zmianę. Wciąż się uczę.

Cieszę się, że mogłam to udostępnić.

Już powstaje mi w głowie kolejny post z fascynującego muzeum które zwiedzaliśmy.

Mój faworyt - Connected - niesamowite ile jako ludzkość osiągnęliśmy w tym temacie, a dalej nie potrafimy się dogadać. :slight_smile:

Mój 9-letni syn był w tym muzeum przed nami. Pojechał na wycieczkę ze swoja drużyną Cubs-ów. Wrócił zachwycony. Dzięki niemu wybraliśmy to miejsce. Myślę jednak, że wrócimy tam całą trójką, aby przeżyć kolejną przygodę.

2 Likes

@AgataZietal thanks a lot for sharing your story, I also like to find an old stuff on Earth :wink:. I would like to have your ability to make such a great post, I must to close my eyes to the bad English grammar and just do it…:upside_down_face:

1 Like

@CaterinaOS

Dziękuję za miłe słowa. Miejsce jest naprawdę warte zobaczenia.

A post… uczę się angielskiego, ale sama widzę jak wiele błędów popełniam. A lubię pisać jasno :slight_smile:

Miłego dnia.

Hey @AgataZietal Glad to see that you’ve enjoyed your visit to the museum! It is quite the experience and it’s nice to see folks appreciate the tremendous innovation that took place in Manchester way back when. I’m based in Manchester and if you come to visit again, do let me know if you want to meet up or if you want recommendations of places to go to! We also have a fairly active Manchester Local Guides group and we try to organise a meet up once a month. :slight_smile:

1 Like

@AgataZietal Amazing Places. I wanna go there.

1 Like

@AdrianLunsong

Dziękuję bardzo za zaproszenie.

Chętnie kiedyś skorzystam. Mam nadzieję, że będziemy w kontakcie.

Manchester jest pięknym miastem i chętnie poznałabym je lepiej.

Pozdrawiam

1 Like

@SunMoon

Masz rację. Miejsce niesamowite i warte zobaczenia.