Vjerovatno niste znali da se u Grckoj, tri sedmice pred Vaskrsnji post, odrzavaju maškare (karneval). Naravno da ni ja nisam to znao ali, na svoje zadovoljstvo, to sam otkrio krajem februara 2019. godine. U Solun sam doputovao sa suprugom 28.02. 2019 u većernjim satima. Oboje smo bili umorni od puta ali nismo htjeli da ostanemo u sobi. Nakon sto smo se se smjestili u hotel, krenuli smo u setnju gradom prema Aristotelovom trgu koji je bio od hotela udaljen 15 minuta hoda. Prvo sto smo vidjeli je bio muškarac sa šeširom na glavi na kome je bila saksija sa cvijecem. Medjutim, ubrzo smo vidjeli da nije samo taj muskarac “čudan” nego da je 90% prolaznika maskirano ili odjeveno kao na karnevalu. Ludilooo… Svi plešu, svi su radosni i toliko pozitivne energije još nikad nisam vidio. Moj umor od putovanja je odmah nestao. Iako smo se mislili vratiti brzo, tu vece smo ostali do 2 sata iza ponoci na ulicama Soluna.
Solun je preljepa turistička destinacija i rado bih je posjetio ponovo ali ako budem mogao, potrudit cu se da to bude u vrijeme ovog karnevala. Ne znam kako je u Brazilu za vrijeme karnevala ali ovaj karneval u Grčkoj je ostavio odličan utisak i na mene i na moju suprugu.