Kurtuluş Mücadelesi, Atatürk, Bandırma Vapuru

Kurtuluş Mücadelesi veren ve TürkiyeCumhuriyetinin tohumlarının atıldığı dönemlerde bu kıvılcımı başlatan Mustafa Kemal Atatürk’ün Vapurudur bandırma Vapur’u bu gemi şimdilerde müze olarak meraklıların hizmetine açılmış durumda Samsun’unun simgelerinden hatta Kurtuluş savaşı ve TürkiyeCumhuriyetinin simgelerinden olan bu gemiyi bir kez daha yeğenim ile gezdik ve size müzesi hakkında bilgiler ve resimler paylaşacağım

Geminin ön tarafından bir resim ön tarafta küçük bir kulübede gemi ve Samsun’a ait magnet ve hediyelik eşyaların satıldığı bir yer bulunuyor

geminin arka kısmında pervanenin olduğu yerden bir görüntü bu tarafta arkada İdari bına bulunuyor çok kalabalık olmasında diye yayınlamadım bunları

47,7 m uzunluğa, 6,83 m genişliğe ve 4,27 m yüksekliğe sahiptir. 50 beygir gücünde, iki silindirli, iki genişlemeli bir buhar makinesine sahipmiş. Tek uskuruyla (pervane) saatte en fazla 9 mil hız yapabiliyordu. Vapurun ilk sahibi Dussey and Robinson şirketi gemiyi Torocaderto adı altında 5 yıl çalıştırmış.

Geminin yapılışı, mürettebatı, daha sonra ne için kullanıldığı ve kullanım dışı olana kadar bazı detayların İngilizce ve Türkçe olarak paylaşıldığı bilgi levhaları

Ben «Bandırma Vapuru»
Esme rüzgar esme halim perişan
Mustafa Kemal’im güvertede
Ben Karadeniz’de dalgalarla boğuşan
Küçük köhne bir tekne
Baştan ayağa dek iman dolu
Bu hasretlik daha ne kadar uzar
Uçmak isterim Samsun’a doğru
Bakışlarım kararır gözlerim dolar,
Ben «Bandırma Vapuru»
Karadeniz’de küçük köhne bir tekne
Yağma yağmur esme rüzgar
Yolumu bekler Anadolu
Gümüş dere durmaz akar.
Dayamış alnım ufka bakar.
Ben «Bandırma Vapuru»
Var git başımdan Karadeniz
Bu gece efkarım var
N’oldu ey gönül n’oldu
Gümüş dere durmaz ağlar
Kan ağlar altmış üç ilimiz
Kan ağlar Anadolu
Ben «Bandırma Vapuru»
Kaputuna bürünmüş
Bakışlarında kararlılık saçlarında rüzgar
Yıldızlar geçiyor alnından
Uzak zaferlerin şavkı vurmuş yüzüne.
Ben «Bandırma Vapuru»
Duyarım sesler gelir Anadolu’dan
Samsun’a doğru
Bir şey var gecenin içinde
Rüzgarlarla karanlıklarla dağılan
Bir şey var gecenin içinde
Mustafa Kemal’in sevinciyle ağaran.

Mesut TARCAN imzalı birde şiir paylaşmak istedim

bu resimler geminin güvertesinden

geminin kaptan köşkünden Bal mumu ile yapılmış temsili bir resim

Mustafa Kemal Atatürk’ün kaldığı oda insanın buraya geldiğinde tüyleri diken diken oluyor inanılmaz bir mistik hava Dünya’nın en büyük Devletve askeri dehalarından olan Mustafa Kemal Atatürk’ün yattığı kaldığı kurtuluş savaşı planlarını yaptığı kendi başına kaldığı yer

bu odada Atatürk’ün silahı, takım elbise, simokin gibi özel eşyaları ile resimlerinin sergilendiği büyük salon ayrıca Kendi elinden yazdığı Nutuk ve Lozan barış antlaşmasının orjinal kopyasının olduğu bir eser de bulunuyor

Nutuk, yazıldığı dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası umumi reisi olan Gazi Mustafa Kemal’in 15-20 Ekim 1927 tarihlerinde, 1919’dan 1927’ye dek kendisinin ve silah arkadaşlarının faaliyetlerini özetlediği konuşmasının metnidir.

Lozan Antlaşması, 24 Temmuz 1923 tarihinde İsviçre’nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Britanya İmparatorluğu, Fransız Cumhuriyeti, İtalya Krallığı, Japon İmparatorluğu, Yunanistan Krallığı, Romanya Krallığı ve Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage palace’ta imzalanmış barış antlaşmasının. …orjinal kopyasıdır

Mustafa kemal’in orginal beylik tabancası

10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 9’u 5 geçe, İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yummuştur. bu saat bu dakikada Ülkede saygı duruşu olur, sirenler çalar, arabalar durur bu vefatin Dünya’ya duyuran doktorun bildiri yazısının orjinal kopyasıdır bu yazının kopyasıda Gemi içinde bulunmaktadır.

Atatürk’ün Silah ve Yol arkadaşlarının bal mumu heykellerinden Gemi içinde odadan temsili toplantısı

Geminin girişinin tam karşısında bulunan Milli mücadeleyi temsil eden heykel

resim çektirmek isteyenler için Samsun’un değişik yerlerine yapılmış Samsun yazısı

Geminin etrafında müze alanında Atatürk’ün Samsuna çıkışı ve sonrasında milli mücadelenin yapılmasında gezdiği diğer şehirler ve burada yaptığı kongrelerin temsili olan duvar figürleri bulunuyor altta sırasıyla vereceğim

Havza Kongresi

Amasya genelgesi

TürkiyeBüyük Millet Meclisi temsili duvar figürü

Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun İzmir’e kadar gelen Yunan ordusuna karşı başlattığı taaruzu simgeleyen duvar figürüdür

Büyük Taruz

Müze bahçesi içinde bulunan diğer meteryaller

Kurtuluş savaşının en önemli eserlerinden ve simgelerinden olan Samsun’da bulunan Bandırma Vapur’unu tanıtmaya çalıştım umarım buraya gelenlere faydası olur .

https://www.google.com/maps/place/Band%C4%B1rma+Gemi-M%C3%BCze+ve+Milli+M%C3%BCcadele+A%C3%A7%C4%B1k+Hava+M%C3%BCzesi/@41.273562,36.3654355,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x408876158381a1c3:0x9fd6551dacba0f86!8m2!3d41.273562!4d36.3676242

12 Likes