Kazazi Ulica u Sarajevu

Svega nekoliko desetina metara dugačka, ulica Kazazi nalazi se u srcu sarajevske stare čaršije, te spaja ulicu Sarači na sjeveru sa ulicom Ćurčiluk veliki na jugu.

Kratkim i uskim prolazom ulica Kazazi spojena je sa ulicom Čizmedžiluk, koja se pruža paralelno u odnosu na nju na zapadu.

Ulica Kazazi, odnosno nekadašnja kazaska čaršija nastala je još u 15. stoljeću, a spomenuta je i u vakufnami (darodavnici) utemeljitelja Sarajeva Isa-bega Ishakovića iz 1462. godine kao put sa zapadne strane njegovog karavan-saraja, današnjeg Kolobara hana.

Ime je ova ulica dobila po kazazima – zanatlijama koje su od svile i vune, kasnije i od pamuka, izrađivali raznorazne predmete za ukrašavanje odjeće i konjske opreme, poput vrpci, gajtana, tkanica, širita, podveza, raznih kita…

Industrijalizacija je učinila svoje, pa je zbog pojave jeftinije industrijske robe i nedostatka potražnje posljednji kazaski dućan zatvoren još 1947. godine.

Danas u ulici Kazazi možete pronaći krojačku radnju, nekoliko butika, suvenirnice i art galerije u kojima se mogu kupiti autentični sarajevski suveniri i umjetnine.

11 Likes

Poštovani @ReeBeel ,

Sretna sam da vidim što ste nama prikazali još jednu ljepu sliku iz Sarajeva.

Htjela sam jedino vam napomenuti da se ovdje rekomenduje korištenje vašeg autorskog sadržaja, jer poštujemo originalnost. Pogledajte opet ovaj članak na engleskom. Molim vas, uredite svoju publikaciju te stavite autorski tekst, jer inače morat ćemo je staviti u arhivu.

Molim vas da isto promjenite sliku vašeg profila, jer izgleda kao komercijalni oglas, a to je opet nešto što ovdje na Connectu ne dozvoljavamo. Molim pogledajte opet pravila zajednice.

Ukoliko imate dodatna pitanja, slobodno mi se javite kada stavite @ ispred mojeg koristničkog imena.

2 Likes