An unforgettable day trip to Musala Peak the leader of the Balkans

Musala Peak 2925 m - Rila Mountain is not difficult to climb and thousands of people climb it every week in summer. To enjoy the beauty of the transition and the top, make a preliminary study of the weather forecast.

За да изкачите връх Мусала трябва да се придвижите с автомобил до к.к. Боровец, който е на 10 км от град Самоков.
К.к. Боровец през летния сезон е с чудесни условия за планинарство и планинско колоездене - маунтин байк, а през зимата с отлични условия за ски туризъм. Зимният курорт Боровец е с номинация за най-добър ски курорт на България за 2019 г.

Има няколко маршрута за изкачване на връх Мусала, но най-популярния е с лифта от к.к Боровец до хижа Ястребец. Маршрутът пеша от к.к Боровец - хижа Мусала - връх Мусала се изминава за около 7 часа по GPS трак с денивелация 1500 м.

От к.к. Боровец 1350 м. за 25 минути с Лифт Ястребец се стига до хижа Ястребец на 2369 м. надморска височина.

От хижа Ястребец прехода до хижа Мусала 2389 м. е около час.

Хижа Мусала разположена край брега на седмото Мусаленско езеро на надморска височина 2389 м.

От Мусаленското езеро започва стръмно изкачване и за около час се стига заслон Леденото езеро 2740 м.

.

От заслон Леденото езеро 2740м. до пирамидата на връх Мусала 2925 м. има още около час стръмно изкачване.

От Връх Мусала 2925 м. се разкрива уникално красива панорама.

При ясно и хубаво време може се видят почти всички високи планини в България - Пирин на юг, Родопи на югоизток, Стара планина на североизток и Витоша на северозапад.
Слизането от връх Мусала до хижа Ястребец е около 2-3 часа и след това с лифта се слиза до к.к. Боровец.

Важно: Лифтът работи от 8.30 до16.30 часа.

38 Likes

Здравейте @KatyaL , @Ivi_Ge , @MoniDi ,

Днес написах в Connect публикацията An unforgettable day trip to Musala Peak the leader of the Balkans

Надявам се да ви хареса.

Слънчеви поздрави,
Yuli

1 Like

Wow! Great shot -the first photo!

Thank you for sharing nice picture,I enjoy watching beautiful mountains.

I hrar about perfect winter ski resort-Borovets.

In summer there are a lot of tourists routes in the Balkans.

Thank you @YuliAtev for sharing nice information.

3 Likes

Радвам се, че публикацията ми ви е харесала @helga19 .

Първата снимка я засне турист на върха с моя Samsung, защото във фокуса на снимката бях аз.

Поздрави,

Yuli

3 Likes

That is cool.

4 Likes

Thank’s @Enaiyat

Yuli

2 Likes

Прекрасен пост и много хубави снимки, благодаря за отделеното време да го напишете и споделите с нас, @YuliAtev .

2 Likes

@YuliAtev This photo was from my trip to Musala Peak! It was amazing indeed!

What the highest peak you’ve climbed?

4 Likes

Радвам се, че публикацията ми за връх Мусала ви е харесала @Ivi_Ge .

Слънчеви поздрави от Варна,

Yuli

2 Likes

Радвам се, че публикацията ми за връх Мусала ви е впечатлила @DanniS .

Благодаря ви за споделената снимката, която е чудесна.

Слънчеви поздрави,

Yuli

2 Likes

Здравей отново @DanniS ,

P.S. Изкачил съм почти всички върхове в България, но най-високия е Мусала.

Слънчеви поздрави,

Yuli

3 Likes

Здравей @YuliAtev ,

За мен изкачването на Мусала беше приключение. Спомням си, че беше месец юли, а на върха все още имаше сняг. Бях изумена и от гледките, които се показваха сред облаците. Горда съм, че успях да го изкача, защото по принцип не си падам по катерене.

Снимките са чудесни, благодаря за споделената информация и затова, че ме отблеляза.

3 Likes

Радвам се, че публикацията ми ви е харесала @MoniDi .

Връх Мусала е приятен връх за изкачване. Пожелавам ви да изкачите връх Мальовица или връх Вихрен и ще разберете…

Поздрави,

Yuli

2 Likes

@YuliAtev beautiful pictures!!!

3 Likes

Thank’s @Male2019

Yuli

3 Likes