[Translation]
Dear Traveler,
from time to time we are visited by friends from all over the world and, as usual, they are interested in what they can see or taste in our country. Perhaps this post should be included in the FOOD category, but since the recipe of this meal is over 60 years old, and the origins of it are more than a few centuries old, the story itself may take more interest than food, which is, by the way, my favorite among FISH
The first data on Zilina dates back to year 1208, when fishing was important. Even the most important visits of the town were attributed to the serving of fish dishes, such as stucco, blade, crayfish, carp. In 1892 a fish-processing factory was established in the town, which despite the changes in time works successfully until today. The portfolio of products is varied, but in my opinion the most important and tasty recipe is POLLOCK IN MAYONNAISE.
As we know globally, the Second World War ended in 1945. After the war, in 1946, the production of fish products increased including variety of portfolio. According to the memories of our parents and old parents, this was done on the instructions of the state leadership, who wanted to get the most of the iodine in a tasty form, because at that time there was an increased risk of radiation, and iodine helps to eliminate its impact. It’s done, we stillenjoy it! And I’m pretty sure, that you can not find this food anywhere else than in our region
When you come to visit Žilina, I will invite you to this favourite meal and to my favorite place.
BTW, full receipe is still production secret.
See U soon.
Pollock > Fish > The main ingredient of the recipe.
Iodine > Chemical element > The body needs it but can not create it.
Žilina > Region > My hometown.
Rajecké Teplice > My favorite place.
Source of information > Main page of the manufacturer. If you are interested, you will find much more detail in this story.
* * *
[Native]
Milý cestovateľ,
z času na čas nás navštívia priatelia z celého sveta a ako už býva zvykom, zaujíma ich čo výnimočné môžu vidieť alebo ochutnať práve u nás. Možno by mal byť tento príspevok zaradený do kategórie JEDLO, ale keďže recept tohto jedla je starší ako 60 rokov, a počiatky jeho vzniku majú viac ako pár storočí, môže ťa príbeh samotný zaujať viac ako jedlo, ktoré je mimochodom moje najobľúbenejšie z kategórie RYBY
Prvé údaje o meste Žilina siahajú do roku 1208, do čias kedy bol rybolov dôležitý. Aj tie najvýznamnejšie návštevy mesta boli uctené podávaním rybích jedál napríklad zo štuky, ostrieža, raka, kaprov. V roku 1892 vznikla v meste fabrika na spracovanie rýb, ktorá napriek zmenám v čase funguje úspešne až dodnes. Portfólio produktov je rozmanité, ale podľa môjho názoru ten najdôležitejší a najchutnejší recept je TRESKA V MAJONÉZE.
Ako celosvetovo vieme, druhá svetová vojna skončila v roku 1945. Po vojne, v roku 1946 sa cielene zvýšila a spestrila produkcia rybích produktov. Podľa pamätí našich rodičov a starých rodičov sa toto udialo na pokyn vedenia štátu, ktorý chcel do jedálnička ľudí dostať čo najviac jódu v chutnej forme, pretože v tých časoch bolo zvýšené riziko radiácie a jód pomáha eliminovať jeho vplyv. Podarilo sa, chutí nám dodnes ! A som si celkom istý, že práve toto jedlo nenájdeš nikde inde než v našom regióne
Keď prídeš na návštevu do Žiliny, pozvem ťa na toto obľubené jedlo a na moje obľúbené miesto.
Mimochodom, úplný recept je stále výrobným tajomstvom.
Dovidenia.
Treska > Ryba > Hlavná surovina receptu.
Jód > Chemický prvok > Telo ho potrebuje, ale nedokáže si ho vytvoriť.
Žilina > Kraj > Moje rodné mesto.
Rajecké Teplice > Moje obľúbené miesto.
Zdroj informácii > Hlavne na stránke výrobcu. V prípade záujmu tam nájdeš podstatne viac detailov tohto príbehu.